Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Φουκουσίμα - Στουτγάρδη

 Του Κώστα Κάρη, Αυγή, 29.3.11
Οι ηττημένοι Χριστιανοδημοκράτες και η Α. Μέρκελ αποδίδουν το αποτέλεσμα της κάλπης της Βάδης-Βυρτεμβέργης στην πυρηνική τραγωδία της Ιαπωνίας. Όσο κι αν είναι δικαιολογία, έχει ισχυρή βάση. Η υποχώρηση των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών αναμένονταν πριν τον σεισμό, το τσουνάμι και τις εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Όπως αναμένεται υποχώρηση των υποστηρικτών της Μέρκελ στις επερχόμενες εκλογές και σε άλλα κρατίδια.
Όμως η μεγάλη αύξηση των Πρασίνων που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στο νότιο βιομηχανικό κρατίδιο αναδεικνύει την έντονη αντίδραση αξιόλογων τμημάτων της γερμανικής κοινωνίας στην πυρηνική ενέργεια.
Η ραδιενεργός σκόνη δεν πρόλαβε να φθάσει περνώντας πάνω από τη Ρωσία και σημαντικό κομμάτι των Γερμανών ψηφοφόρων έστειλαν το απορριπτικό μήνυμα. Δεν αντιδρούν έτσι τόσο σημαντικά τμήματα σε άλλες κοινωνίες. Αλλά οι γερμανικές εξελίξεις βαρύνουν στην Ευρώπη όπως πολύ καλά ξέρουμε.
Η τάση υποχώρησης των ποσοστών της Μέρκελ δεν έχουν μόνον σημασία για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης. Η προοπτική της εκλογικής ήττας στις εθνικές εκλογές αλλάζει και τις προοπτικές για την οικονομική και κοινωνική πορεία της Ευρ. Ένωσης. Και ειδικότερα δίνει νέα ώθηση στις “ελληνικές ελπίδες”, αν και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η διάδοχη κυβερνητική λύση, ούτε ποια πολιτική θα αντικαταστήσει την αυταρχική γραμμή της Μέρκελ.

Η κάλπη της Κυριακής ενίσχυσε και το μοντέλο κυβερνητικής συνεργασίας Πρασίνων- Σοσιαλδημοκρατών (ή το αντίστροφο) πέραν της Στουτγάρδης. Οι διαφορές των δυο πολιτικών χώρων δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά ο στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας τους ενώνει και συσπειρώνει. Η προεργασία και η δοκιμή της συνεργασίας στο επίπεδο των περιφερειακών κυβερνήσεων ίσως δώσει μεγαλύτερη σταθερότητα και στην τελική συμφωνία. Αυτό το μήνυμα της κάλπης είναι το πιο απειλητικό για την Α. Μέρκελ. Και δεν θα γλυτώσει αποδίδοντας το στην Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες