Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Προσυνεδριακοί ρυθμοί στη Δημοκρατική Αριστερά

Του Π. Γαλιατσατου, Καθημερινή, 19.3.11
Με στόχο την αποσαφήνιση του πολιτικού στίγματος του κόμματος αλλά και τη βελτίωση της οργανωτικής του συγκρότησης ξεκινά στις 31 Μαρτίου το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, που θα είναι ταυτόχρονα και το πρώτο τού νέου κόμματος. Οι προσυνεδριακές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλη την Ελλάδα έχουν συγκροτηθεί ήδη 180 οργανώσεις και έχουν εγγραφεί περίπου 5.500 μέλη. Στη Βασ. Κωνσταντίνου, όπου εδρεύει το νέο κόμμα, τρέφουν ελπίδες για ηχηρές παρουσίες στο ιδρυτικό συνέδριο. Γεγονός είναι ότι έχουν αποσταλεί προσκλήσεις σε όλα τα πολιτικά κόμματα και προσωπικές, στους πολιτικούς αρχηγούς, και κάποιοι δεν αποκλείουν να ανταποκριθεί ακόμα και ο πρωθυπουργός.

Το συνέδριο θα διαρκέσει ώς τις 3 Απριλίου και θα ψηφίσει πρόεδρο, Κεντρική Επιτροπή, θέσεις και καταστατικό. Για τον πρόεδρο θα στηθεί κάλπη, ώστε να αναδειχθεί και από το συνέδριο ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος είχε ώς σήμερα τη νομιμοποίηση ενός προσωρινού οργάνου, της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής (ΠΠΕ). Θα αναδείξει επίσης την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα είναι 111μελής, ένας αριθμός που παραπέμπει στις παραδόσεις του ΣΥΝ.
Οι εισηγήσεις για τις θέσεις και το Καταστατικό έχουν εγκριθεί ομόφωνα από τα όργανα του κόμματος και αναμένεται να υιοθετηθούν και από το συνέδριο. Η αποσαφήνιση του πολιτικού στίγματος αναμένεται να γίνει μέσω της ταυτότητας (δημοκρατικός σοσιαλισμός, αριστερός ευρωπαϊσμός, οικολογική εγρήγορση και μεταρρυθμισμός) κυρίως όμως μέσω της στάσης της Δ.Α. απέναντι στην κρίση (κατά του Μνημονίου, υπέρ πρακτικών πολιτικών εξόδου), την κυβερνητική εξουσία, όπου η Δ.Α. προσβλέπει σε συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία και τους οικολόγους, αναγνωρίζοντας όμως ότι δεν είναι εφικτή σήμερα, και της οριοθέτησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο οι εκτός ΣΥΝ δυνάμεις έχουν το πάνω χέρι. Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας θα υπάρχουν με τους Οικολόγους και τους κ. Δημαρά-Οικονόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες