Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η ναρκισσιστική κοινωνία στις τρικυμιώδεις θάλασσες της παράνοιας.


Του Παναγιώτη Κουτσοπίνη, 27.9.11
Όλοι, ή σχεδόν όλοι, οικτίρουν εαυτούς και αλλήλους για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αυτοί οι ίδιοι και η χώρα. Δημιουργείται, νομίζω εύλογα, η εξής  απορία:
Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά???
Όταν ολόκληρη η μεταπολιτευτική κοινωνία είχε την γνωστή πορεία για δεκαετίες???  Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων πολιτών υπέκυπτε καθημερινά στα πιο «ταπεινά», πολλές φορές  «κτηνώδη» και αποβλακωτικά συνθήματα της κάθε λογής πολιτικής ηγεσίας??? Ηγεσίας η οποία θώπευε παντοιοτρόπως, αγεληδόν  και κατ΄άτομο, την ίδια κοινωνία στις πιο αντικοινωνικές, ατομικές και συλλογικές, εκδηλώσεις???.


Η έλλειψη κοινωνικής παιδείας και κοινωνικής συνείδησης πολίτη, η ανεπάρκεια «πολιτικής αγωγής», είχε ως συνέπεια την μη δημιουργία και τη μη ύπαρξη του αισθήματος «εμείς» στην ελληνική κοινωνία.
Η ελληνική κοινωνία δεν κατόρθωσε στην νεοελληνική της ιστορική διαδρομή να δημιουργήσει και να αποδεχτεί μια ορθολογισμένη σχέση κράτους-πολίτη, και μια ισορροπία δικαιώματος-υποχρέωσης.
Αυτά, μαζί με πολλά άλλα, και σε συνδυασμό με τις πολιτικές προσωπικότητες που κυριάρχησαν στις δεδομένες συνθήκες, ήταν οι υπάρχουσες προϋποθέσεις για την προδιαγεγραμμένη πορεία της χώρας με πλέον, απτό αποτέλεσμα, μια οδυνηρή ολική οικονομικο-πολιτικο-κοινωνική χρεοκοπία.

Και δυστυχώς έχω την αίσθηση ότι, η κοινωνία ως σύνολο δεν έχει αντιληφθεί ακόμη σε όλο το εύρος, το πόσο απέχει η «αυτοεικόνα της μεγαλειότητάς της » από τη πραγματικότητα, και συνεχίζει να κακοποιεί την αλήθεια και συνοδοιπορεί με τον άκρατο λαϊκισμό του τύπου "η κακιά Μέρκελ, και ο ζηλιάρης φιλανδός...".
Μια κατάσταση όπου το συναίσθημα έχει εντελώς επικυριαρχήσει της λογικής σκέψης και διαφαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία κολυμπά πλέον στις τρικυμιώδεις θάλασσες της παράνοιας.

Τώρα αν αποδέχεται το «εκλογικό σώμα» αυτό, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αποδέχεται, είναι σαν η κοινωνία να θέλει και να αποδέχεται «ότι ο βιαστής της μπορεί να γίνει ο ψυχοθεραπευτής της»…

Ο «αποτυχημένος νάρκισσος»  μπροστά στα συντρίμμια της αυτοεικόνας του γίνεται επικίνδυνος.
Και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα ποιοτικά στοιχεία της κυρίαρχης πολιτικής ελίτ,  το σύστημα Παπανδρέου/Βενιζέλος-Σαμαράς/Καρατζαφέρης – Παπαρήγα/Τσίπρας,  η επικινδυνότητα της ναρκισσιστικής ελληνικής κοινωνίας πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα γίνει αμιγώς αυτοκαταστροφική.
Με ότι μπορεί να συνεπάγεται και τι θα επιφέρει αυτό.
26/9/2011
Παναγιώτης Κουτσοπίνης
*Ο Π.  Κουτσοπίνης είναι Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρ,  MD Πανεπιστημίου  Λούντ Σουηδίας, ΜΑ Αρχιάτρων Σουηδίας,  και μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

O ...ΙΔΙΟΡΡΥΘΜΟΣ
1.Στις αρχες της δεκαετιας του 90 παρατηρησα οτι οι ασφαλιστικες εισφορες της υπαλληλου μας αποφοιτου 6ταξιου γυμνασιου ηταν περισσοτερες απο αυτες των Μηχανικων και διατυπωσα την αποψη στους συναδελφους μηχανικους οτι επρεπε βαθμιαια να αυξηθουν οι εισφορες μας. Με ειπαν ...ιδιορρυθμο.
Μαλιστα εμαθα απο τρεις γνωστους μου που χρωστουσαν "πολλα ετη εισφορων", οτι υπηρχε συλλογος χρεωστουντων ΤΣΜΕΔΕ (καπως ετσι)που ειχε ως σκοπο την ατοκη ρυθμιση των οφειλων, που ειχαν δαπανηθει στον ΛεΠα,Αντζελα Δημητριου, Ρωσιδες, γρηγοραα αυτοκινητα,...
2. Η φορολογια των μηχανικων ελευθερων επαγγελματιων περιλαμβανε μοναδιαιους συντελεστες, οι οποιοι ηταν και για μενα(τον ωφελουμενο) εξοργιστικα χαμηλοι, ωστε επετρεπαν -χωρις φορολογικες επιπτωσεις- τον χρηματισμο κρατικων υπαλληλων η αξιωματουχων με ποσοστο απο 3% στα εργα εως και 50% σε μελετες εργων υποδομης, οπου το περιθωριο κερδους και μιζας ηταν πολυ μεγαλο.
Οταν εθεσα αυτο το θεμα, δηλ. οτι οι στυντελεστες σε αρκετες περιπτωσεις επρεπε να αυξηθουν, με ειπαν ...ιδιορρυθμο.
3. Σε αναλογες προτασεις μου, οπως την δραστικη μειωση των εισαγομενων στα ελληνικα πολυτεχνεια, λογω του υπερ-κορεσμου του επαγγελματος του μηχανικου, αντιμετωπισθηκα επισης ως ...ιδιορρυθμος.
4. Δυστυχως η επαληθευση των προβλεψεων εμενα του ...ιδιορρυθμου, που προκαλει πονο σε μεγαλη μαζα ειδικα νεοτερων συναδελφων μου (υποαπασχοληση, μιωση αμοιβων, ανεργια, μεταναστευση,...) και διαψευδει τους αφρονες, ξερολες, καλοβολεμενους "συνδικαλιστες" ολων των παραταξεων του ΤΕΕ δεν με γεμιζει χαρα και ευτυχια.

Αφωτιστος Φιλελλην

ΥΓ Υπαρχουν μονον 2100 περιπου ψυχιατροι στην χωρα (ΕΣΥΕ 2006).
Να μετακληθει ικανος αριθμος ελληνων ψυχιατρων της διασπορας να αναλαβουν καθηκοντα, εστω και προσωρινα.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες