Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Συνολική λύση για τα Στερεά Αστικά Απόβλητα τώρα.!

Του Σπύρου Στεκούλη
1. Η ιστορία της διαχείρισης των ΑΣΑ στην Ελλάδα από το 1974 και μετά (για να βάλουμε μια αρχή) είναι μια ιστορία αναποτελεσματικότητας και πλήρους αποτυχίας
2. Στην σκια της, οι (δημοτικές) υπηρεσίες καθαριότητας χρησιμοποιήθηκαν πρωτίστως για την σφυρηλάτηση και εδραίωση του πιο σκληρού πυρήνα του κομματικο-πελατειακού κράτους. Οι υπηρεσίες καθαριότητας υπήρξαν η κερκόπορτα της πιο απεχθούς συναλλαγής του πολιτικού συστήματος με την κάθε είδους κομματική πελατεία, και μάλιστα για την εισβολή στο "δημόσιο" των εργαζομένων με τα λιγότερα τυπικά προσόντα. Ειδικά από την κερκόπορτα αυτήν πέρασαν ευχαρίστως και άνετα όλα τα πολιτικά κόμματα της μεταπολίτευσης.
3. Οι διαρκείς και αλλεπάλληλες στρεβλώσεις έχουν δημιουργήσει ένα "τέρας" που αποτελεί τον τρόμο κάθε εκλεγμένης δημοτικής και πολιτικής αρχής.
4. Στο καθεστώς γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής που διανύει η χώρα, η σκληρή νομενκλατούρα των εργαζομένων στην καθαριότητα χρησιμοποιεί τα σκουπίδια στους δρόμους ως όπλο ακόμη και φυσικής εξόντωσης (θανάτου) των πολιτών προκειμένου να "αναμετρηθεί" με την (κάκιστη κατά τη γνώμη μου - αλλά αυτό δεν έχει καμια σημασία στη δημοκρατία) εκλεγμένη πολιτική ηγεσία του τόπου.
5. Το έσχατο λάθος της συντεταγμένης πολιτείας θα ήταν να "παίξει πόλεμο" με τους συνδικαλιστές μπροστά στις κάμερες που διψάνε για αίμα! Ο κλεφτοπόλεμος των Σωμάτων Ασφαλείας με τις συμμορίες των ατάκτων είναι ένας άνισος πόλεμος.
Υπάρχει λύση;
1. Να καταργηθούν σήμερα, εδώ και τώρα, οι υπηρεσίες και οι Αντιδημαρχίες "Καθαριότητας" σε όλους τους ΟΤΑ και σε όλες τις βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης. Να καταργηθούν ταυτόχρονα όλες οι θέσεις εργασίας στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Ο (διοικητικός και οικονομικός) έλεγχος των ΧΥΤΑ να περάσει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Οι 4-5 μέρες που μπορεί να απαιτηθούν για την επανέναρξη λειοτουργίας των ΧΥΤΑ δεν είναι τίποτα μπροστά στο ζοφερό μέλλον που υπόσχεται η αδράνεια της υφιστάμενης κατάστασης.
2. Στελέχωση αριστίνδην, με εξάμηνη σύμβαση έργου, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με ελάχιστα εξειδικευμένα στελέχη (πολιτικά, αλλά και επιστήμονες, ακόμη και εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση που έχουν γνώση και εμεπιρία του αντικειμένου), μια task force, με κριτήρια - για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του ελληνικού Κράτους - την αποτελεσματικότητα, την ικανότητα, τη γνώση και την εμπειρία. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να βολέψει τα "δικά της παιδιά" βολεύοντας άχρηστους και ανάξιους, απλώς θα ταφεί κάτω από τα σκουπίδια...
3. Δημοσίευση στο διαδίκτυο των οικονομικών στοιχείων της διαχείρισης των ΑΣΑ για κάθε δήμο και για κάθε εμπλεκόμενη εταιρεία, εδώ και τώρα, και διαρκής ενημέρωση των δεδομένων, μήνα με το μήνα και βδομάδα με τη βδομάδα!
4. Συνέχιση του υπάρχοντος μοντέλου διαχείρισης για έναν μόνο μήνα, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες για το διάστημα αυτό και μόνο.
5. Δημιουργία σε κάθε δήμο με περισσότερους από 300000 κατοίκους μιας "κοινωνικής Α.Ε.", με νομικό πλαίσιο Ιδιωτικού Δικαίου, στην οποίαν θα αποδίδονται τα ανταποδοτικά τέλη και θα ανατεθεί η διαχείριση των ΑΣΑ. Οργανόγραμμα, αμοιβές, εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς από μηδενική βάση, προσαρμοσμένο πχ στα πρότυπα της Δανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας ή της Γερμανίας. Για όλους τους υπόλοιπους δήμους, ανάληψη της ευθύνης και του έργου από μια περιφερειακή "κοινωνική Α.Ε. απορριμμάτων".
6. Ριζικός επανασχεδιασμός όλου του συστήματος : παραγωγή / προσωρινή αποθήκευση (κάδοι, ανακύκλωση, άλλα ειδικά ρεύματα κλπ.) / εξοπλισμός / ανθρώπινο δυναμικό και διαχειριστικό σχέδιο από μηδενική βάση, με την άμεση υιοθέτηση των "καλών πρακτικών" των εταίρων μας. Είναι όλες γνωστές και κάνουν "νιάου-νιάου" στα κεραμίδια.
7. Χρηματοδότηση όλου του project από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων / δινέργεια οποιασδήποτε προμήθειας για την αρχική εφαρμογή από την ίδια την ΕΤΕ.
ΥΓ1. Καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να χαθεί. Απλώς θα μεταφερθούν σε υγιές νομικό, εργασιακό οικονομικό και ασφαλιστικό πλαίσιο. Εννοείται ότι απαιτείται δρακόντειος έλεγχος όλων των φορέων από το κράτος (εργασιακά, εισφορές/ασφάλιση, φορολογικά κλπ.).
ΥΓ2. 1 θέση εργασίας στο σημερινό διαχειριστικό πλαίσιο αντιστοιχεί σε 30 θέσεις εργασίας στην ανακύκλωση συσκευασιών, 110 θέσεις στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, 300 θέσεις στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Ιδού το μέλλον, στο οποίο έπρεπε να είχαμε φτάσει από χθες. Οι ευρωπαίοι είναι εκεί εδώ και 30 χρόνια... Οι θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται με ευχές, ούτε με πεταμένα λεφτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες