Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Θλίψη και αμηχανία


www.protagon.gr, 28.10.11
Το πολιτικό σύστημα κρύβεται, το κράτος αδυνατεί και η κοινωνία παρακολουθεί έκπληκτη ετερόκλητες μειοψηφίες που καταφέρνουν να δώσουν τον τόνο. Μόνο τρεις υπουργοί (Διαμαντοπούλου, Μπεγλίτης, Παπαϊωάννου) εμφανίστηκαν σε εξέδρες επισήμων για την παρέλαση της εθνικής επετείου. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε εισήγηση προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς του να εμφανιστούν στις εκδηλώσεις. Δεν είπε τίποτα. Οι κυβερνητικοί κρύφτηκαν, οι της αντιπολίτευσης τους ακολούθησαν ή διάλεξαν την πλάγια οδό και η αστυνομία δεν κατάφερε να ελέγξει τις, αναμενόμενες, αντιδράσεις. Δεν έχει σημασία αν συμφωνείς ή διαφωνείς με τις παρελάσεις. Σημασία έχει ότι το μήνυμα που εκπέμπεται υποδηλώνει την ανεπάρκεια θεσμών και μηχανισμών, αν θέλετε ενός ολόκληρου συστήματος.


Ποιοι ήταν αυτοί που διέκοψαν τις παρελάσεις; Δεν έχουν κοινή ταυτότητα: αριστεριστές, ακροδεξιοί, γραφικοί ή αυτό που περιέχεται στο αόριστο «αγανακτισμένοι». Άνθρωποι που, τέλος πάντων, αμφισβητούν το σύστημα κατά περίσταση. Στο Σύνταγμα κάποιοι επιτέθηκαν σε μετανάστες, ενώ λίγο αργότερα ακούστηκε το σύνθημα για τη «χούντα που δεν τελείωσε». Θλίψη και αμηχανία...
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε από την παρέλαση στην Θεσσαλονίκη καθώς ομάδα διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί πίσω από τις κλούβες που είχε τοποθετήσει η αστυνομία κάθετα στην λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, του κ. Παπούλια και του υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη. Εμφανώς ενοχλημένος ο Πρόεδρος δήλωσε «Λυπάμαι πολύ. Πρέπει να ντρέπονται. Εγώ ήρθα για να τιμήσω τη Θεσσαλονίκη και κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η παρέλαση. Εγώ στα 15 μου πολέμησα για την πατρίδα. Δεν μπορούν να με λένε προδότη". Μετά την αποχώρηση του κ. Παπούλια, οι συγκεντρωμένοι κατέλαβαν τον δρόμο και την εξέδρα των επισήμων, καθώς οι προβλεπόμενοι σχηματισμοί παρέλασαν κανονικά.
Την ίδια στιγμή ένταση επικρατούσε και στην Αθήνα. Μαθητές σχολείων έστρεψαν το κεφάλι τους αρνούμενοι να χαιρετίσουν συμβολικά την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και τους υπόλοιπους επίσημους, ενώ οι μαθητές ενός σχολείου σήκωσαν το χέρι τους σε σχήμα γροθιάς τυλιγμένη σε μαύρο περιβραχιόνιο. Με μαύρα περιβραχιόνια εμφανίστηκε και η φιλαρμονική του δήμου Αθηνών. Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις. 
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες