Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Γιατί θα ψηφίσω Δημοκρατική Αριστερά


Του Βαγγέλη Κορωνάκη, Athens Voice, 16.6.12 
Δυστυχώς όπως πάρα πολλοί Έλληνες, και σ’ αυτές τις εκλογές δεν θα ψηφίσω θετικά. Δεν υπάρχει καμία υποψηφιότητα που να θεωρώ ότι μπορεί να σώσει τη χώρα από την οικονομική καταστροφή, πιστεύω ότι έχουμε περάσει προ πολλού το σημείο χωρίς επιστροφή. Παίρνοντας το μολύβι δυο μέρες πριν τις εκλογές και προσπαθώντας να καταλήξω κάπου, σβήνω: Τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί ο αρχηγός της έχει ήδη οδηγήσει μια φορά την Ελλάδα σε εθνική ήττα με το Μακεδονικό και τώρα τη χώρα σε εκλογές στη χειρότερη περίοδο της νεότερης ιστορίας της μόνο και μόνο για να γίνει πρωθυπουργός, μαζεύοντας για να πετύχει το σκοπό του όλο τον ακροδεξιό συρφετό του ΛΑΟΣ. Αυτή η ομάδα διακυβέρνησης (με ελάχιστες εξαιρέσεις) ανήκει σε άλλες εποχές και δεν είναι ικανή να καταφέρει τίποτα περισσότερο από την καθυστέρηση του αναπόφευκτου για λίγους μήνες. Σβήνω το ΠΑΣΟΚ. Όχι γιατί κατέστρεψε την Ελλάδα παίρνοντας τη βόμβα που θα έσκαγε στα χέρια κάποιου έτσι κι αλλιώς, αλλά γιατί στάθηκε άβουλο και ανίκανο να κάνει το παραμικρό για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις, δεμένο χειροπόδαρα από τις εξαρτήσεις που είχε δημιουργήσει -όπως και η ΝΔ- τόσες δεκαετίες, με κοινωνικές ομάδες, συνδικαλιστές, νεολαίες, επιχειρηματίες, ΜΜΕ κλπ, τα προνόμια και η ασυδοσία των οποίων δημιούργησαν τη βόμβα. Πιστεύω ότι όσο πιο γρήγορα διαλυθεί και αφήσει χώρο για κάτι νέο, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα.

Σβήνω το ΣΥΡΙΖΑ γιατί παρά το καινούργιο που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί συμπεριφέρεται σαν ένας επίδοξος διάδοχος - κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ του 80 σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητες φωτός. Αυτά που λέει είναι ο σίγουρος δρόμος προς την καταστροφή μια ώρα γρηγορότερα, και παρόλο που είμαι σίγουρος ότι δεν θα τα πραγματοποιήσει, κανείς ποτέ δεν ψήφισε κάποιον ελπίζοντας ότι θα κάνει τα αντίθετα από αυτά που υπόσχεται.
Σβήνω τη Δημιουργία ξανά γιατί ο κ Τζήμερος είναι ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα που έχει περιορίσει – όπως δυστυχώς οι περισσότεροι στην Ελλάδα- την έννοια του φιλελευθερισμού μόνο στην οικονομική της διάσταση, υιοθετώντας κοινωνικές και εθνικές θέσεις πιο συντηρητικές και από του Καμμένου. Ο δε έτερος συναρχηγός της συμμαχίας κ Μάνος αρνείται να δεχτεί ότι η πρότασή του -έτσι όπως ο ίδιος την κατέθεσε- δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση και να αποσυρθεί στο σπίτι του αφήνοντας άλλους καλύτερους εκφραστές της να βγουν μπροστά. Αντιθέτως αναζητεί ευκαιριακές συμμαχίες μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει μια θέση στο κοινοβούλιο.
Σβήνω τους Οικολόγους Πράσινους γιατί το 2009 πρόδωσαν την ψήφο μου αρνούμενοι να αποδεχτούν το υπουργείο Περιβάλλοντος που τους πρόσφερε ο Γ. Παπανδρέου, αποδεικνύοντας ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από μια μονοδιάστατη μη κυβερνητική οργάνωση που θέλει απλά να μπει στη Βουλή.
ΚΚΕ, Καμμένος, ΛΑΟΣ και φυσικά ΧΑ δεν περιλαμβάνονται στη λίστα μου.
Μένει η Δημοκρατική Αριστερά.
Δεν μου αρέσει η πολιτική: τα-έχω-καλά-με-όλους / χαιδεύω-αυτιά-για-να-μη-στενοχωρήσω-κανέναν / δεν-παίρνω-ξεκάθαρες-θέσεις-για-να–μην-καώ κλπ. Ξέρω ότι στις τάξεις του κόμματος έχουν βρει καταφύγιο απολιθώματα της διακυβέρνησης του παλιού συστήματος. Και δεν πιστεύω ότι η ΔΗΜ.ΑΡ έχει μαγικές λύσεις και μπορεί να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Όμως όπως είπα, δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα σώζεται πια, άρα το ζητούμενο δεν είναι αυτό αλλά η αποφυγή μιας γενικότερης, συνολικής κατάρρευσης που κινδυνεύει να ακολουθήσει την οικονομική.
Η Ιστορία ταραγμένων και αιματηρών εποχών δείχνει καθαρά ότι όποτε συνέβησαν μεγάλες καταστροφές, οι μετριοπαθείς και λογικές φωνές είχαν πνιγεί από τις κραυγές, το φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και την βίαιη αντιπαράθεση απόψεων που πάτησαν στον παραλογισμό για να γιγαντωθούν και να φέρουν τον όλεθρο.
Παρακολουθώντας τις ομιλίες του αρχηγού της Δημοκρατικής Αριστεράς και των περισσότερων στελεχών της, αλλά και τα ήρεμα και αφανάτιστα πρόσωπα των υποστηρικτών τους στις συγκεντρώσεις, διέκρινα αυτή τη μετριοπάθεια, τον πολιτισμό, τη σοβαρότητα, την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα που έχουν πνίξει οι πολεμοχαρείς κραυγές του δημοσίου διαλόγου εδώ και πολύ καιρό.
Και σ' αυτές ειδικά τις εκλογές θα τους δώσω την ψήφο μου, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί πιστεύω ότι τέτοιες φωνές θα τις έχει ανάγκη αυτή η χώρα περισσότερο κι από τα λεφτά, τις σκοτεινές μέρες που έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες