Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Φόρμουλα συνεργασίας αναζητεί ο Φώτης Κουβέλης


Φόρμουλα συνεργασίας αναζητεί ο Φώτης Κουβέλης
Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών αποφασίζει σήμερα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής της Επιτροπής, η Δημοκρατική Αριστερά Αποφασισμένη να συμβάλει στην εξεύρεση κυβερνητικής λύσης με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία εμφανίζεται η ΔΗΜΑΡ, επιμένοντας σταθερά στην υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας που θα εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη σταδιακή απαγκίστρωση από τους δυσμενείς όρους του Μνημονίου. Η Δημοκρατική Αριστερά εμφανίζεται κερδισμένη από τις χτεσινές εκλογές, αφού κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά της απέναντι στην πόλωση που δημιουργήθηκε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός της Φ. Κουβέλης σε χτεσινοβραδινή του δήλωση επισήμανε ότι το μήνυμα των πολιτών που προέκυψε από την κάλπη είναι ταυτισμένο με το δίλημμα που έθεσε το κόμμα προεκλογικά. «Οι πολίτες ζήτησαν κυβέρνηση η οποία θα εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τους δυσμενείς όρους του Μνημονίου» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν έδωσαν εντολή για μονομερείς ενέργειες, που θα έθεταν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. «Καμιά κομματική σκοπιμότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να θολώσει την απαίτηση των Ελλήνων για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας και κοινωνικής στήριξης» τόνισε ο κ. Κουβέλης.


Φόρμουλα συνεργασίας αναζητεί ο Φώτης Κουβέλης
Η ΔΗΜΑΡ θα αποφασίσει σήμερα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη θα επιδιώξει να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα που θα δημιουργηθεί με κορμό τη ΝΔ, αναζητώντας ευρύτερες συμφωνίες με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, απορρίπτοντας τη λογική της μονομερούς καταγγελίας.
Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών που αναμένουν ότι δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα κριθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Φόρμουλα συνεργασίας αναζητεί ο Φώτης Κουβέλης
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

«Δεν θα δώσουμε σε κανέναν λευκή επιταγή» τόνισε χθες ο Φ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι θα τιμήσει την εντολή του ελληνικού λαού να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για το κόμμα του Φ. Κουβέλη προκειμένου να στηρίξει ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως θα έχει δεσμευτεί στη βάση των 7 σημείων που έχει προτείνει η ΔΗΜΑΡ προεκλογικά.

Εκτιμάται ότι το κόμμα του Φ. Κουβέλη θα στηρίξει ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα χωρίς να συμμετέχει με στελέχη στην κυβέρνηση, παραχωρώντας ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής, ακόμα και απέχοντας από τη διαδικασία στο Κοινοβούλιο εάν με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η δεδηλωμένη επί των παρόντων, στην κυβέρνηση. Ακόμα και σε περίπτωση που ο Αντ. Σαμαράς προτείνει -όπως συζητείται- θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον Φ. Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ αναμένεται να απαντήσει αρνητικά.
Φόρμουλα συνεργασίας αναζητεί ο Φώτης Κουβέλης
ΑΠΩΛΕΙΑ 2 ΕΔΡΩΝ

Η ΔΗΜΑΡ, παρότι αύξησε οριακά τη δύναμή της σε 6,25% από 6,11% που είχε λάβει στις εκλογές της 6ης Μαΐου, σημείωσε απώλειες στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα κατά 2 βουλευτές, λόγω των στρεβλώσεων που δημιουργεί ο εκλογικός νόμος. Με βάση τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών εξέλεξε 17 βουλευτές έναντι 19 μελών που είχε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ μετά τις εκλογές του Μαΐου. Δεν επανεκλέγονται ο Ευάγγελος Φωτίου στην εκλογική περιφέρεια των Σερρών και η Θεοδώρα Τσιακαρδάνη στον Νομό Κοζάνης.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ

Σκεπτικισμός για το πρόσωπο που θα ηγηθεί

Τη συμμετοχή φερέγγυων προσώπων σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ζήτησε χτες ο κ. Φ. Κουβέλης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαφωνήσει η ΔΗΜΑΡ στην πιθανότητα να ηγηθεί του νέου σχήματος ο κ. Σαμαράς ή να συμμετάσχει σε προβεβλημένη θέση ο κ. Βενιζέλος. Το κόμμα του Φ. Κουβέλη αναμένεται να επικεντρώσει κυρίως στα θέματα της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που θα συμμετέχουν σε ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα.
«Δεν είναι μείζον θέμα το πρόσωπο του πρωθυπουργού», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, απαντώντας στο ερώτημα ποιος θα είναι ο επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και στελέχη του κόμματος όπως ο βουλευτής Γρ. Ψαριανός, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα ήθελαν να δουν επικεφαλής του νέου σχήματος προσωπικότητα ευρύτερης αποδοχής.
Οι προτάσεις

Μερίδα στελεχών του κόμματος αναμένεται να υποστηρίξουν σήμερα κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να συμμετέχει με στελέχη της σε κυβερνητικό σχήμα υπό τον Αν. Σαμαρά ή με τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εντός και εκτός ΔΗΜΑΡ επιθυμούν να ηγηθεί ο Φ. Κουβέλης ενός κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας, καθώς εκτιμούν ότι η προσωπικότητα του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ εξασφαλίζει ευρύτερες συναινέσεις και εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει προοδευτική πορεία.

Ο Φ. Κουβέλης έχει δηλώσει πρόσφατα ότι ο ίδιος και η ΔΗΜΑΡ δεν διεκδικούν «τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο από το να έχουμε την πολιτική ικανοποίηση ότι προωθήσαμε και στηρίξαμε λύση για την Ελλάδα και την κοινωνία», όπως είπε χαρακτηριστικά.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες