Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Φοιτητές και καθηγητές δέχθηκαν επίθεση στο ΑΠΘ επειδή επιχείρησαν να καθαρίσουν το χώρο


Πρωτόγνωρες σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν, χθες το απόγευμα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ένας καθηγητής και δύο φοιτητές της θεολογικής σχολής ξυλοκοπήθηκαν, ενώ άλλη μία καθηγήτρια απειλήθηκε, επειδή… μάζευαν τα σκουπίδια από αμφιθέατρα, διαδρόμους και τον αύλειο χώρο, ο οποίος, όπως τον χαρακτήρισε στο Thesstoday.gr, πανεπιστημιακός, είναι πλέον βοθρόλακος.  Το τραγικό είναι ότι τα φαινόμενα βίας έχουν γίνει "καθημερινότητα" στους χώρους του ΑΠΘ και είναι ενδεικτική επιστολή-φωτιά που συνέταξαν φοιτητές προς τον πρόεδρο της Νομικής σχολής και που εξασφαλίσαμε αποκλειστικά, παρουσιάζοντας την παρακάτω.  Χθες το απόγευμα λοιπόν, δύο καθηγήτριες συγκρότησαν ομάδες φοιτητών και άρχισαν να καθαρίζουν τους χώρους της θεολογικής σχολής. Σύμφωνα με φοιτήτρια που συμμετείχε- και για ευνόητους λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της και της οποίας τα στοιχεία είναι στη διάθεση του thesstoday- μέχρι και χθες από τις σακούλες απορριμμάτων που σιγόκαιγαν, προφανώς από τα επεισόδια του πολυτεχνείου, έβγαινε καπνός. Aποπνικτική, εξάλλου, ήταν και η μυρωδιά, η οποία αναδυόταν, από τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις όταν εισέβαλαν, το βράδυ του Σαββάτου, στο χώρο του Αριστοτελείου. Με κουβάδες νερού οι φοιτητές προσπάθησαν και τελικά έσβησαν τις μικροεστίες φωτιάς, ενώ μάζεψαν και σκουπίδια από τον αύλειο χώρο. Μέχρι τη στιγμή, όμως, που δέχθηκαν την «επίθεση».

Όπως περιγράφουν το περιστατικό στο thesstoday, οι δύο καθηγήτριες της Θεολογικής, που οργάνωσαν την επιχείρηση της καθαριότητας, ομάδα φοιτητών αλληλέγγυων στην κατάληψη των εργολαβικών υπαλλήλων, προχώρησε σε ταυτόχρονη επίθεση σε καθηγητές και φοιτητές που καθάριζαν στον πρώτο και δεύτερο όροφο της θεολογικής σχολής.
Στον δεύτερο όροφο γρονθοκόπησαν φοιτητή της θεολογικής ενώπιον της καθηγήτριας, ενώ στον πρώτο όροφο επιτέθηκαν αρχικά στην δεύτερη καθηγήτρια που βρισκόταν στο σημείο για να της πάρουν τα σκουπόξυλα και τα φτυάρια με τα οποία καθάριζαν. Παρενέβη φοιτήτρια για να προστατέψει την καθηγήτρια με αποτέλεσμα να επιτεθούν στη φοιτήτρια, να τη ρίξουν κάτω με αποτέλεσμα να χτυπήσει στα πόδια της. Στο περιστατικό επενέβη καθηγητής της θεολογικής λέγοντας τους ότι οι αγώνες δεν κερδίζονται με βία, όμως και αυτός εισέπραξε το μένος των αλληλέγγυων φοιτητών και μικρού αριθμού εργολαβικών εργαζομένων, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλλουν οι παθόντες. Το αποτέλεσμα ήταν ο καθηγητής να γρονθοκοπηθεί άσχημα στο πρόσωπο και το σώμα και να καταλήξει μαζί με τη φοιτήτρια στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Τα περιστατικά βίας εκτονώθηκαν σταδιακά με την επέμβαση των ψυχραιμότερων, όμως η τεταμένη κατάσταση στο Αριστοτέλειο παραμένει. Μάλιστα, φωνές πανεπιστημιακών απορούν γιατί δεν έχει ήδη παρέμβει ο εισαγγελέας για να δοθεί λύση στο επί δύο μήνες άλυτο πρόβλημα ομαλής λειτουργίας του ΑΠΘ. Τα προβλήματα που σχεδόν καθημερινά γεννώνται κι έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τη φύλαξη, την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων ή ακόμη και την ασφαλή μετακίνηση των φοιτητών μέσα στους διαδρόμους του ΑΠΘ είναι κοινό μυστικό. Ο φόβος για τις επιπτώσεις κυριαρχεί.
Τελικά μία ομάδα 20 φοιτητών ξεπέρασε τους φόβους κι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Νομικής σχολής του ΑΠΘ, στην οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για μία μικρή μερίδα εγκληματιών που δρα εντός του ΑΠΘ, καταγγέλλοντας την ανομία και την αναρχία που όπως λένε επικρατεί εδώ και καιρό.
Δείτε όλη την επιστολή…
Έγγραφο ΑΠΘ1
Έγγραφο ΑΠΘ2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες