Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μπορεί ο Θεός να σώσει την Αίγυπτο;


Του Thomas L. Friedman, ΤΑ ΝΕΑ / THE NEW YORK TIMES / 
Η Αίγυπτος, η άγκυρα ολόκληρου του αραβικού κόσμου, έχει ξεκινήσει μια επικίνδυνη κάθοδο προς μια παρατεταμένη εμφύλια σύγκρουση, εκτός κι αν βρεθεί ένα modus vivendi ανάμεσα στον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων και τη διευρυνόμενη αντιπολίτευση. Αν η Συρία και η Αίγυπτος καταρρεύσουν και οι δύο μεμιάς, ολόκληρη η περιφέρεια θα αποσταθεροποιηθεί. Γι' αυτό μια αφίσα στην οδό προς τις Πυραμίδες τα λέει όλα: «Ο Θεός σώζει την Αίγυπτο». Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η μάχη δεν είναι ανάμεσα στους πιο θρησκευόμενους και τους λιγότερο θρησκευόμενους Αιγυπτίους. Αυτό που έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες Αιγυπτίους και πάλι στους δρόμους, πολλούς για πρώτη φορά, είναι ο φόβος πως ο αυταρχισμός επιστρέφει στην Αίγυπτο με τη μορφή του Ισλάμ. Η πραγματική μάχη εδώ είναι για ελευθερία, όχι για τη θρησκεία. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Προέδρου Μόρσι να εκδώσει διάταγμα για να προφυλαχθεί από τον έλεγχο των δικαστών και να σπεύσει να ολοκληρώσει ένα νέο, πολύ ατελές Σύνταγμα και να το θέσει σε δημοψήφισμα, χωρίς επαρκή δημόσια συζήτηση, αναζωπύρωσαν φόβους ότι οι Αιγύπτιοι αντικατέστησαν έναν αυταρχισμό, με επικεφαλής τον Χόσνι Μουμπάρακ, με έναν άλλο, με επικεφαλής τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Οποτε με ρωτούσε κάποιος τι είδα στην Πλατεία Ταχρίρ στη διάρκεια της αρχικής επανάστασης, του έλεγα ότι είδα να απελευθερώνεται μια τίγρη που ζούσε επί 60 χρόνια σ' ένα κλουβί 5x8. Και τρία πράγματα μπορώ να σας πω για την τίγρη: 1) Ουδέποτε θα επιστρέψει σ' αυτό το κλουβί. 2) Μην προσπαθήσεις να την καβαλικέψεις για τους δικούς σου στενούς λόγους ή για το δικό σου κόμμα, επειδή αυτή η τίγρη υπηρετεί μόνο την Αίγυπτο ως σύνολο. 3) Τρώει μόνο φιλέτο. Την έτρεφαν επί 60 χρόνια με κάθε λογής σκυλοτροφή που υπάρχει στην αραβική γλώσσα, οπότε μην προσπαθήσεις να το κάνεις ξανά.
Πρώτα ο αιγυπτιακός Στρατός υποτίμησε την τίγρη και προσπάθησε να τη βάλει πίσω στο κλουβί. Τώρα το προσπαθούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Ο 26χρονος Αχμαντ Χάσαν από τη φτωχή συνοικία Σούμπρα ελ Χέιμα είναι ένας από τους πρώτους που βγήκαν στην Ταχρίρ. Πιστεύω ότι μιλούσε για λογαριασμό πολλών από τη γενιά του όταν μου είπε τις προάλλες: «Ολοι μας πιστεύαμε ότι ο Μόρσι θα ήταν αυτός που θα εκπλήρωνε τα όνειρά μας να οδηγήσουμε την Αίγυπτο εκεί όπου θέλουμε να πάει. Το πρόβλημα τώρα είναι πως όχι μόνο έχει εγκαταλείψει το όνειρό μας, αλλά τάσσεται εναντίον του. Είμαι μουσουλμάνος, αλλά έχω τις δικές μου απόψεις. Ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι παίρνουν διαταγές από τον ανώτατο ηγέτη τους. Σήμερα αισθάνομαι μισός συντετριμμένος από λύπη και μισός ευτυχισμένος. Συντετριμμένος είμαι επειδή ξέρω ότι στο στάδιο που μπαίνουμε μπορεί να υπάρξει ένα πραγματικό λουτρό αίματος. Και ευτυχισμένος είμαι επειδή άνθρωποι που ήταν πριν εντελώς απαθείς, τώρα έχουν αφυπνισθεί και ενώνονται μαζί μας».
Ο Θεός δεν θα σώσει την Αίγυπτο. Η χώρα θα σωθεί μόνον αν η αντιπολίτευση σεβαστεί το γεγονός ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κέρδισαν έντιμα τις εκλογές - και αντισταθεί στις υπερβολές τους όχι με μποϊκοτάζ (ή όνειρα για πραξικόπημα), αλλά με καλύτερες ιδέες που κερδίζουν την κοινή γνώμη. Και θα σωθεί μόνον αν ο Μόρσι σεβαστεί το γεγονός ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν ότι ο νικητής τα παίρνει όλα, ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που εξακολουθεί να ανακαλύπτει τη νέα ταυτότητά της, αν σταματήσει να αρπάζει εξουσία και αρχίσει να την κερδίζει. Αλλιώτικα, τα πάντα θα γκρεμιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες