Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι κυνηγοί των χαλαζομαγνητών!


Του Θανάση Μαυρίδη, 17.12.12
Υπάρχει ζωή στο ελληνικό δημόσιο; Μία ενδιαφέρουσα ιστορία, αυτή του Οργανισμού Αγροτικών Ασφαλίσεων, φέρνει νέα δεδομένα στην επιφάνεια. Μπορεί να υπάρξει ένα δημόσιο δίχως ελλείμματα; Η απάντηση είναι ναι. Αρκεί να βρεθούν οι άνθρωποι που θα παλέψουν με τους χαλαζομαγνήτες. Ναι, το ελληνικό δημόσιο χρειάζεται τους δικούς του ghostbusters... Τι είναι ο χαλαζομαγνήτης; Είναι ένα μυστικό όπλο ορισμένων αγροτών που με αυτό τον τρόπο είχαν κατορθώσει να προσελκύουν στα μικρά τους χωράφια χαλάζι για 364 ημέρες τον χρόνο. Την 365η περνούσαν από το ταμείο του ΕΛΓΑ και εισέπρατταν μέχρι και 250.000 ευρώ. Με αυτά και με εκείνα ο Οργανισμός έφτασε να έχει χρέος 4,2 δισ. ευρώ και να είναι ο δεύτερος στην σχετική κατάσταση μετά τον ΟΣΕ.  Μέχρι που ανέλαβε πριν από 2,5 χρόνια επικεφαλής του Οργανισμού ο κ. Θόδωρος Σαρρής. Ο άνθρωπος είδε αυτό που δεν ήθελαν να δουν οι προκάτοχοί του. Ότι οι Έλληνες αγρότες έπαιρναν αποζημιώσεις της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, την στιγμή που οι Γάλλοι αγρότες έπαιρναν αποζημιώσεις 150 εκατ. ευρώ. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι Γάλλοι αγρότες είναι πολλαπλάσιοι των Ελλήνων και ότι η Γαλλία βρίσκεται αρκετά πιο βόρεια από την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, αν ήμασταν Γάλλοι και μαθαίναμε για τα λεφτά που ξόδευαν οι Έλληνες για τις γεωργικές αποζημιώσεις, μπορεί και να πιστεύαμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην Ανταρκτική.


Λεπτομέρειες! Η ουσία είναι ότι ο Οργανισμός χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών για πάσης φύσεως ρουσφέτια πολιτευτών όλων των κομμάτων. Έτσι έφτασε στο σημείο ο ΕΛΓΑ να είναι μαζί με τον ΟΣΕ οι βασικοί υπαίτιοι της εκτίναξης του ελλείμματος στο 15,4% από το 13,6% το 2010 και έπειτα αναζητούσαμε θεωρίες συνωμοσίας και μας έφταιγε η τρόικα. 

Η ιστορία του ΕΛΓΑ μας επιτρέπει να αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε αν βρίσκαμε άλλον έναν Σαρρή για να τον στείλουμε στον ΟΣΕ και άλλον έναν σε μία άλλη εταιρεία και ούτω καθεξής. Τον κ. Σαρρή δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Και ντρέπομαι για το γεγονός ότι πληροφορήθηκα για το έργο του σχετικά αργά και με αφορμή ένα άρθρο του Κώστα Καλλίτση στην Καθημερινή.  Ντρέπομαι, διότι τον κ. Σαρρή δεν τον μάθαμε ως success story, αλλά όταν αποφάσισαν να τον διώξουν! 

Σωστά ακούτε! Διώχνουν έναν πετυχημένο manager για να βάλουν  στην θέση του έναν πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ που είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός στα αγροτικά και απέτυχε να εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές. Δηλαδή, όταν αυτός ο άνθρωπος ήταν υπουργός δεν ήξερε για ποιους λόγους ο ΕΛΓΑ έμπαινε μέσα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο;  Και  τι έκανε γι΄ αυτό; Τίποτα! Αντί, λοιπόν, να λογοδοτήσουν οι... πρώην για την ανικανότητά τους, τους φέρνουμε να διοικήσουν ένα μαγαζί που έχει στο μεταξύ νοικοκυρευτεί. Γιατί; 

Ο κ. Σαρρής μπορεί να αποδειχτεί ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου. Δεκάρα τσακιστή δεν δίνω. Αυτό που ξέρω είναι η δουλειά του. Κι ότι στην θέση του πάνε να φέρουν έναν άνθρωπο που είχε στο παρελθόν ανεχτεί το χάος στον ΕΛΓΑ. Που μπορούσε να αλλάξει την μοίρα του Οργανισμού και δεν την άλλαξε. Εκτός κι αν το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό! Ότι ο ΕΛΓΑ δεν τους κάνει πλέον τα κομματικά τους χατίρια. 

Κύριε Σαμαρά, μην παραδώσετε πάλι τον ΕΛΓΑ στα κομματόσκυλα. Μην επιτρέψετε να γίνει και πάλι ο ΕΛΓΑ ένας πρωταθλητής στην κούρσα των ελλειμμάτων. Μην καταστρέψετε ένα success story. Είναι το μόνο success story που έχουμε...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες