Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Μια απεργία σχεδιασμένη να μη γίνει

Σχόλιο του Politis in action

Τελικά τα πράγματα ήταν απλούστερα από ότι φανταζόμαστε ! Η λυκοσυμμαχία των συνδικαλιστών ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε αυτό που είχε στο μυαλό της από την αρχή.ΔΕΝ θα γίνει απεργία στις εξετάσεις.Πώς θα γινόταν αφού είχε την κοινωνία απέναντι αλλά και τους συναδέλφους τους.Να τι είπε  η Αγγελική Φατούρου των Παρεμβάσεων,  κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των προέδρων των ΕΛΜΕ:

«Στις γενικές συνελεύσεις συμμετείχαν 20.000 εκπαιδευτικοί. Οι 13.000 περίπου υπερψήφισαν την πρόταση της  ΟΛΜΕ. Απ'αυτούς οι 10.000 για το γαμώτο και 3.000 αποφασισμένοι να κάνουν απεργία που είναι μουτζαχεντίν. Συνεπώς δεν υπάρχουν όροι να πάμε σε απεργία."
Αυτό βέβαια το γνώριζαν από την αρχή.Τότε για ποιο λόγο την πρότειναν ; 

Γιατί είναι ενεργό μέρος ενός συστήματος που σιγά - σιγά αλλά σταθερά χάνει τη δύναμή του, ξεθυμαίνει, ίσως γκρεμιστεί σε λίγο με εκκωφαντικό θόρυβο.Βλέπουν τους συναδέλφους τους ως πελάτες.Και ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Πρέπει να του λένε αυτά που νομίζουν ότι θέλει να ακούσει.Μετά, περιμένουν να εισπράξουν το αντίτιμο.Την ψήφο αλλά και ότι αυτή αποφέρει.

Είναι κάθετα αντίθετοι στην αξιολόγηση.Θέλουν μόνο αυτοί να αξιολογούν, μέσα στα υπηρεσιακά συμβούλια να ορίζουν τους διευθυντές των σχολείων με τη δική τους αξιοκρατία.
Στην καταγγελία ότι 4.500 εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι εκτός εκπαίδευσης σιωπούν.Δεν ζητάνε με στεντόρεια φωνή να γυρίσουν πίσω.Γιατί είναι δικά τους παιδιά.Και τους δικούς σου πελάτες δεν θέλεις να τους δυσαρεστήσεις.
Και οι μαθητές ; Α, όλα κι όλα.Στην εκπαίδευση πρώτα ο εκπαιδευτικός, στα νοσοκομεία πρώτα ο γιατρός όπως μας είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κουράκης.
Ο μαθητής, ο ασθενής είναι δευτεράντζα .Το κράτος υπάρχει για να υπηρετεί τον υπάλληλο.Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Αλλά η κοινωνία έχει αρχίσει να ξυπνά.Βλέπει ότι δεν μπορεί να ζει διαρκώς με δανεικά.Τέρμα τα πρωτογενή ελλείμματα.Το δημόσιο σταδιακά θα συρρικνώνεται.Το αντίδοτο στη λιτότητα δεν είναι οι παροχές, οι διορισμοί, οι 15 ώρες εργασία.  Αντίδοτο είναι η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ένα μικρό σε μέγεθος , ορθολογικά οργανωμένο κράτος που θα βάζει τους ρυθμιστικούς κανόνες για την ανάπτυξη, την οικονομική και κοινωνική αποδοτικότητα του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας.

Γι' αυτό μόνο 3000 μουτζαχεντίν στηρίζουν μια απεργία που θα εξουθένωνε γονείς και μαθητές.Οι άλλοι, οι πολλοί είτε αντιδρούν είτε κάθονται στη γωνία αντιλαμβανόμενοι ότι δεν τους παίρνει.

Αυτούς τους 3000 βάλθηκαν να κοροϊδέψουν.Μαζί με αυτούς κι ένα ακροατήριο που έχει εκπαιδευτεί να γλυκοκοιτάζει το λαϊκισμό. Να του λένε για αυξήσεις μισθών χωρίς να του εξηγούν που θα βρεθούν τα λεφτά. Από τους πλούσιους του απαντούν. Και ποιοι είναι οι πλούσιοι ; εκεί παθαίνουν γλωσσοδέτη.

Δεν ξέρω αν τελικά οι δυνάμεις του ορθολογισμού καταφέρουν να νικήσουν το πελατειακό κράτος, αν καταφέρουν να το μειώσουν, αν καταφέρουν να δυναμώσουν οι σοβαροί και καινοτόμοι επιχειρηματίες και να εξαφανισθούν οι κρατικοδίαιτοι , αν καταφέρουν να πουλιέται συσκευασμένο το λάδι μας και όχι να πουλιέται χύμα στους Ιταλούς, αν καταφέρουν οι τουρίστες να αναζητούν εμπειρίες της τοπικής μας ταυτότητας και άλλα πολλά.

Τώρα είναι ώρα ότι βιώσαμε ως πολιτικό σύστημα μέχρι τώρα, να γκρεμισθεί με πάταγο από την πνευματική και πολιτική αναγέννηση του λαού μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η καλή εξήγηση-που θα έδινε και ικανοποίηση-θα ήταν ότι ματαίωση της απεργίας στην οποίαν υποχρεώθηκε η ΟΛΜΕ, συνιστά μια πρώτη ήττα της λογικής του κορπορατισμού.
Η κυνική παραδοχή λέει ότι για πρώτη φορά από μια απόφαση για πολιτική επιστράτευση, δεν επλήγη πολιτικά αυτός που την έλαβε, αλλά αυτός που την υπέστη. Εκεί οδήγησε τον συνδικαλισμό των εκπαιδευτικών η άφρων ηγεσία τους.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες