Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Πάμε για συντριβή του μεσαίου χώρου;


Του Γιώργου Παπασπυρόπουλου, http://aristeristrouthokamilos.blogspot.gr
Συχνά πυκνά σε αυτό το ιστολόγιο, έχουμε γράψει ότι η vprc πρόσκειται φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ και πάντοτε τα ποσοστά του είναι "τσιμπημένα" στις δημοσκοπήσεις της. Όμως κατά τα άλλα η εταιρεία αυτή δεν πέφτει και πολύ έξω από την πραγματικότητα, τουλάχιστον όχι περισσότερο από τις υπόλοιπες. Γι αυτό, η τελευταία δημοσκόπησή της για το tvxs, μπορεί να θεωρηθεί σχετικά αξιόπιστη όσον αφορά τα μεγέθη του λεγόμενου μεσαίου χώρου ή των δυνάμεων εκείνων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον τρίτο πόλο, τον συνασπισμό των προοδευτικών μεταρρυθμιστών.  Στις δυο εικόνες από την δημοσκόπηση που μας ενδιαφέρουν, βλέπουμε να καταρρέουν δημοσκοπικά ΔΗΜΑΡ, Δράση και "δημιουργία ξανά!". 












Πριν έναν χρόνο, όταν η αγωνία μας ήταν να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας για την παραμονή μας στο ευρώ και την σωτηρία της χώρας μέσα από μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, τα ποσοστά ΔΗΜΑΡ, Δράσης, "δημιουργίας ξανά!" και Δημοκρατικής Συμμαχίας* (*που σήμερα βρίσκεται μοιρασμένη σε ΝΔ και Δράση) ήσαν αθροιστικά κοντά στο 13%. Σήμερα αγγίζουν (με αναγωγή) το 3,5-4%! 

Τι σημαίνει αυτό, ακόμη και αν δεχτούμε ότι υπάρχει δάκτυλος της vprc και τα νούμερα είναι καθ΄υπερβολήν;

1 Ο μεσαίος χώρος δείχνει να συντρίβεται πριν καν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Την πολιτική πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να αντέχουν αντιθέτως ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ αλλά όχι και οι δυνάμεις με αναφορά στο ριζοσπαστικό κέντρο και την μεταρρυθμιστική αριστερά. 

2 Οι πολιτικές των ηγετικών ομάδων του μεσαίου χώρου και συγκεκριμένα στην συγκυρία αυτή, της ΔΗΜΑΡ, της Δράσης και της "δημιουργίας ξανά!", έχουν  προβλήματα επιλογών. Η ΔΗΜΑΡ σήμερα μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση απέδειξε ότι ο ρόλος και οι δυνατότητές της υπερεκτιμήθηκαν καθώς δεν μπόρεσε να επιβάλλει σοβαρές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλάζοντας το πολιτικό κατεστημένο, η Δράση εγκατέλειψε την διεύρυνση προς την κεντροαριστερά υιοθετώντας μια στενή κεντροδεξιά εκδοχή του φιλελευθερισμού και η "δημιουργία ξανά!" διέγραψε το μισό κόμμα για να μην αλλάξει η ηγεσία της. 

3 Οι παράγοντες του μεσαίου χώρου αποδεικνύονται ακόμη ανήμποροι να κάνουν την υπέρβαση και να δημιουργήσουν έναν "ΣΥΡΙΖΑ του κέντρου", παραμερίζοντας τις φιλοδοξίες τους και τις αντιπαλότητες των κεντρώων / κεντροαριστερών ομάδων που συγκροτούν γύρω τους θυμίζοντας τις πρώην συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. 

4 Δικαιώνονται όσοι και όσες μιλούν για έλλειψη κοινής ιδεολογικής βάσης αυτού του χώρου. Προφανώς η συμφωνία όλων αυτών των δυνάμεων στο αναγκαίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την σωτηρία της χώρας κατά τουλάχιστον 80%, δεν είναι πιο σημαντική από τις υποκρυπτόμενες ιδεολογικές (με ή χωρίς εισαγωγικά) διαφορές τους. 

5 Τα δεδομένα αυτά σημαίνουν έλλειψη πολιτικής εκπροσώπησης όχι μόνο του μεσαίου χώρου αλλά και των στρωμάτων της κοινωνίας που εξαφανίζονται από την κυριαρχία του χρεοκοπημένου αλλά ζωντανού πελατειακού κρατικοδίαιτου οικονομικού υποδείγματος και του κομματικού κράτους. 

6  Πολύ φοβάμαι ότι ο κόσμος θα προτιμήσει να κάνει πραγματιστικές επιλογές με αυτό που έχει μπροστά του. Κι αν αυτό είναι πχ ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ενδιαφερθεί περισσότερο ποιος ή ποια μέσα εκεί διαθέτουν την κοινή λογική παρά τι έχει στο μυαλό του ο κάθε ηγέτης του μεσαίου προοδευτικού χώρου ή αν ποιος θα αποφασίσει και πότε, να ηγηθεί μιας ελληνικής "Ελιάς"...  

Τέλος. Τα φόρουμ και οι συναντήσεις του μεσαίου χώρου θα συνεχιστούν. Αλλά οι επιταχυνόμενες εξελίξεις θα προσπεράσουν την δική τους αναποτελεσματικότητα και την αναποφασιστικότητά τους να αλλάξουν. Και η ιστορία θα γραφτεί ξανά από εκείνους που τολμούν  - έστω και ανερμάτιστα ή τυχοδιωκτικά. Σύμφωνα φυσικά με την θεωρία του Χάους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες