Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ο ανώριμος Τσίπρας του 4% επέστρεψε


Αν σας ρωτήσει κάποιος τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή και του απαντήσετε «τα γνωστά μωρέ», θα έχετε δίκιο.  Προσωπικά, περίμενα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στη Βουλή και να πει κάτι παραπάνω, κάτι που να αιτιολογήσει γιατί το κόμμα του επέλεξε τώρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Νομίζω ότι δεν το έκανε, αναρωτιέμαι αν το προσπάθησε καν. Ο κ. Τσίπρας άσκησε σωστά κριτική στους χειρισμούς Σαμαρά για την ΕΡΤ και για την κατάχρηση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου αλλά όλα αυτά, παρόλο που είναι σημαντικά, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή τον περασμένο Ιούνιο κι όχι σήμερα. Τότε μια πρόταση δυσπιστίας γι' αυτούς τους λόγους ίσως να είχε νόημα, τώρα όμως γιατί; Έκανε επίσης ένα άθλιο αστείο για τα κιλά του Ευάγγελου Βενιζέλου απευθυνόμενος προς τον Σαμαρά και λέγοντας «τον κουβαλάτε στις πλάτες σας, αντιλαμβάνομαι, ότι είναι βαρύ το φορτίο». Δεν θυμάμαι κάποιον αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να κατεβαίνει τόσο εύκολα τα σκαλιά της φτήνιας. Προκάλεσε επίσης και συμμετείχε από κοινού με τον Σαμαρά και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε ένα φεστιβάλ ευτελισμού των κοινοβουλευτικών ηθών με ανταλλαγές φράσεων όπως «είστε γελοίοι», «είστε για κλάματα».



Φυσικά, ξόδεψε όλη του την ομιλία αναφερόμενος στις πράξεις και στις παραλείψεις της κυβέρνησης και δεν έγινε ούτε για μια στιγμή σαφής για το τι πρόκειται ο ίδιος να κάνει, ως αρχηγός μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ακόμα όμως και τα σοβαρά πράγματα που είπε, όπως η αναφορά του στις ψηφιακές συχνότητες και στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, χάθηκαν λόγω του ύφους της συζήτησης που ο ίδιος επέλεξε. Όταν αναφέρεσαι σε πιθανά σκάνδαλα δισεκατομμυρίων με το στυλάκι «θα πηδάτε τα εμπόδια ένα-ένα», είναι εξαιρετικά πιθανό να μην σε πάρει κανείς στα σοβαρά και να υποβαθμίσει κιόλας σοβαρές καταγγελίες.

Νομίζω ότι πρόκειται συνολικά για ένα πολύ κακό τριήμερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλλον πληρώνει στο εσωτερικό του την ομιλία Τσίπρα υπέρ της Ευρωζώνης στο Τέξας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: ποιος είναι ο πραγματικός Τσίπρας; Αυτός που χαϊδεύει τα αυτιά των εταίρων και δανειστών της χώρας στο εξωτερικό ή αυτός που εμφανίζεται με συμπεριφορά αγενούς εφήβου στη Βουλή;


1 σχόλιο:

Νίκος Π είπε...

Είναι προφανές ότι όταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας και οι άλλοι βουλευτές του κόμματός του μιλούσαν στη Βουλή, απευθύνονταν στο τηλεοπτικό κοινό και όχι στην κυβέρνηση και τους υπουργούς της. Για να το πούμε διαφορετικά, ο λόγος - θέαμα που αποκλειστικό σκοπό έχει να στέλνει μηνύματα στο θυμικό των ψηφοφόρων, δεν έχει ανάγκη να είναι σαφής, επεξηγηματικός και ορθολογιστικός, δεν χρειάζεται δηλαδή να είναι πολιτικός λόγος, αρκεί να είναι εύπεπτο θέαμα. Κι αυτό το προσφέρει ο Αλέξης σε κείνους που το χρειάζονται.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες