Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Το τσιφλίκι του παππού του

 Του Ηλία Κανέλλη, ΝΕΑ, 19.11.13

Είναι ή δεν είναι υπεύθυνος ο πρύτανης Πελεγρίνης για το κλειστό επί δέκα εβδομάδες Πανεπιστήμιο Αθηνών; Ο ίδιος έχει οχυρωθεί πίσω από τους διοικητικούς υπαλλήλους και την απεργία τους και ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία ευθύνη για ό,τι συμβεί, επιρρίπτει δε όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση. Μπορεί, όντως, ταυτόχρονα ο πρύτανης Πελεγρίνης να διοικεί ένα πανεπιστήμιο με φοιτητές, ερευνητικό πρόγραμμα, διεθνείς σχέσεις, ιδρύματα και παράλληλα να ασκείται στη θαυμαστή τέχνη του αγκιτάτορα, επενδύοντας πολιτικά στη στασιμότητα και στο χάος; Δεν έχει δικαίωμα να έχει πολιτικές απόψεις και να τις εκφράζει; Δεν δικαιούται να έχει πολιτική δράση, να αισθάνεται και να συμπεριφέρεται σαν Σπίθας, σαν Αγανακτισμένος, σαν φίλος των απεργών, σαν εχθρός της τρόικας; Εχει, προφανώς. Ενα τμήμα αυτών των συμπεριφορών, όμως, συγκρούεται με τις υποχρεώσεις που έχει ως πρύτανης. Και επειδή το αξίωμά του δεν είναι τυχαίο, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι δυνατόν να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της διοίκησης που αντιστοιχούν στο αξίωμά του.
Για τις ευθύνες αυτές εγκαλείται, με λεπτομέρειες, από το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος, το οποίο, δυστυχώς, κυρίως λόγω των επιλογών του σημερινού υπουργού, αδυνατεί να παίξει ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση των στρεβλώσεων που, ιδίως φέτος, αναγνώρισαν με οδύνη οι πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου και οι οικογένειές τους. Ο πρύτανης Πελεγρίνης, ωστόσο, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τη ζημιά που προκαλεί στους φοιτητές και στο Πανεπιστήμιο, προτιμά να «συγκρίνει τους διαπρεπείς καθηγητές εξωτερικού που συγκροτούν τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου με Ναζί πρυτάνεις», όπως παρατηρεί ο καθηγητής Στέλιος Νεγρεπόντης.
Μετρ της κωλυσιεργίας και της παρέλκυσης, ο πρύτανης Πελεγρίνης χρησιμοποιεί το τσιφλίκι του παππού του για πολιτικώς ιδιοτελείς σκοπούς. Εδώ και εβδομάδες, στην πρώτη σελίδα στο σάιτ του Πανεπιστημίου Αθηνών δεσπόζει σε μαύρο φόντο ένα σύνθημα: «Σήμερα υποβαθμίζεται - αύριο πωλείται. Η κυβέρνηση κλείνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο». Στις αρχές Οκτωβρίου ο καθηγητής Μ. Χατζόπουλος, με επιστολή του, ζήτησε να αποσυρθεί το σύνθημα επειδή δεν γίνεται οι ιστοσελίδες του Ιδρύματος να είναι συνδικαλιστικό βήμα. Ο πρύτανης Πελεγρίνης απάντησε ότι θα επιληφθεί ενώ για το παράπτωμα επικαλέστηκε το χάος. Ακόμα επιλαμβάνεται.
Διγλωσσία, υπεκφυγές, ύβρεις, μεγαλοστομίες - και οι φοιτητές σε ομηρεία: αυτά είναι τα υλικά με τα οποία διοικεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών ο πρύτανης Πελεγρίνης. Και ένα ακόμα: η αναποφασιστικότητα του υπουργείου Παιδείας να τον ελέγξει αν και κατά πόσον ασκεί τα εκ των υποχρεώσεων του ρόλου του καθήκοντα. Κάπως έτσι, το εξάμηνο θα γίνει δίμηνο και οι πανεπιστημιακές σπουδές ένας εφιάλτης για όσους θέλουν όντως να σπουδάσουν. Τι κρίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες