Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν λοξοκοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ


Συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία
- Κύριε πρόεδρε, μετά την αποχώρηση από την τρικομματική, η ΔΗΜΑΡ μοιάζει να «λοξοκοιτάζει» προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, γιατί ένας ψηφοφόρος να επιλέξει τη ΔΗΜΑΡ και όχι απ' ευθείας τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν «λοξοκοιτάζει». Διατυπώνει με σαφήνεια την πολιτική θέση της. Με το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ δεν υπάρχει εγγύτητα θέσεων σε κομβικά, σε βασικά ζητήματα. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις συνεχιζόμενες μεταστροφές της πολιτικής του και θεωρούμε πως πτυχές της πολιτικής του πρότασης μπορούν να θέσουν σε διακινδύνευση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Αλλά και πέραν αυτού, σε μια σειρά ζητημάτων, στα οποία η Δημοκρατική Αριστερά προκρίνει τη στρατηγική αλλαγών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει μία διαρκή άρνηση.
Η Δημοκρατική Αριστερά εργάζεται για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που θα υπερβεί το διχαστικό διπολισμό και θα εξελιχθεί σε ισχυρό ρεύμα μέσα στην κοινωνία. Επιδίωξή μας είναι η προοδευτική πολιτική συμπαράταξη που θα διεκδικήσει λύσεις με δημιουργική υπέρβαση της κρίσης και μετεξέλιξη της Ελλάδας σε μια σύγχρονη, δίκαιη και δημοκρατικά ανεπτυγμένη κοινωνία.


- Εξακολουθείτε να υποστηρίζετε ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ ήταν μια σωστή κίνηση μετά τα αποτελέσματα που δίνουν στο κόμμα σας οι δημοσκοπήσεις;

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αρνητικές για τη Δημοκρατική Αριστερά, όπως υπαινίσσεται η ερώτησή σας, θα επαναλάβω μία πάγια θέση μου. Η ορθότητα της πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν καθορίζεται από δημοσκοπικά ευρήματα. Σωστή ήταν η συλλογική απόφαση της ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, σωστή και η αποχώρησή μας. Η μετατροπή της κυβέρνησης συνεργασίας σε μονοκομματική και η αδιέξοδη πολιτική σε πληθώρα θεμάτων δεν μας άφηνε περιθώρια. Η συμμετοχή σε ένα συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα έχει νόημα μόνον εάν υπάρχει αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
Πρωταγωνιστούμε στη διατύπωση και προώθηση της πολιτικής για την έξοδο από την κρίση με τη χώρα ζωντανή και την κοινωνία όρθια.

- Είστε πρόεδρος του κόμματος και ο κ. Λυκούδης γραμματέας και στενός συνεργάτης σας. Όταν βγαίνουν στη δημοσιότητα τέτοιες διαφορές σε ζητήματα στρατηγικής του κόμματος, δημιουργείται η απορία: Δεν υπάρχει στενή συνεργασία προτού εκφραστούν δημόσια οι αντιθέσεις;

Ο γραμματέας της Κ.Ε του κόμματος είχε διαφορετική άποψη από αυτήν της πλειοψηφίας της Κ.Ε σε σχέση με την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση. Η Δημοκρατική Αριστερά πορεύεται προς το συνέδριό της. Θα πραγματοποιήσουμε ένα ανοικτό και δημοκρατικό συνέδριο. Εκεί, συλλογικά και δημοκρατικά, θα λάβουμε αποφάσεις σε σχέση με την πολιτική του κόμματος που θα ορίσουν τη δράση μας στη συνέχεια.

- Όσοι τάσσονται υπέρ του διαλόγου για την “κίνηση των 58” υποστηρίζουν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται και στην ιδρυτική διακήρυξη της ΔΗΜΑΡ. Υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις σε ένα τέτοιο κείμενο;

-Εμείς από την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς έχουμε στρατηγικό στόχο τη συγκρότηση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με συμπαράταξη δυνάμεων του σοσιαλισμού, της δημοκρατικής αριστεράς, της οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και κάθε προοδευτικού πολίτη, που αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο χώρος πρέπει να δώσει πολιτική απάντηση σε όλα εκείνα που αφορούν την κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας.
Η συγκρότησή του δεν θα γίνει ούτε με συναντήσεις κορυφής, αλλά ούτε και ερήμην των πολιτικών στοιχείων που πρέπει να διαμορφώνουν το πολιτικό περιεχόμενο αυτού του πόλου. Σε ό,τι αφορά το κείμενο των 58 είναι μια πρόσκληση σε ένα διάλογο, αλλά χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στην πολιτική, κοινωνική πραγματικότητα και τις ανάγκες της χώρας, χωρίς καμία αναφορά στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.
Ένα κοινό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές ΠΑΣΟΚ -Δημοκρατικής Αριστεράς και όποιες άλλες δυνάμεις μπορούν να συναριθμηθούν δεν είναι το ζητούμενο. Όταν το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή συγκεκριμένη πολιτική του έκφραση έχει κάνει προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ και μάλιστα με στρατηγική βάθους, είναι δυνατόν η Δημοκρατική Αριστερά με τις συγκεκριμένες θέσεις να προσέλθει σε κοινό ευρωψηφοδέλτιο; Αυτά είναι άκρως αντιφατικά.

- Τι είναι αυτό που δεν σας αφήνει να συνομιλήσετε με το ΠΑΣΟΚ, όταν την ίδια ώρα συνεργάζεστε πολιτικά με πρόσωπα όπως ο Α.Λοβέρδος, που ως υπουργός είχε ταχθεί υπέρ της εφαρμογής του μνημονίου;

Τα όρια που θέτουμε αφορούν στην πολιτική βάση του εγχειρήματος της συγκρότησης του προοδευτικού τρίτου πόλου.
Η πρότασή μας απευθύνεται στις δυνάμεις που επιδιώκουν να προωθήσουν μια εναλλακτική πολιτική πρόταση. Η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση του τρίτου πόλου, δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης, αλλά ακριβώς από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει το εγχείρημα. Με το ΠΑΣΟΚ μας χωρίζει η επιμονή του σε καθεστηκυίες πολιτικές, η ταύτισή του με τις ασκούμενες πολιτικές και πολύ περισσότερο η επιλογή στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία. Μια τέτοια συγκατοίκηση με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του τρίτου πόλου θα άλλαζε τον πολιτικό χαρακτήρα και θα εξουδετέρωνε την δυναμική του εγχειρήματος.
Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία μας με τον κ. Λοβέρδο οι παράμετροι αυτής θα καθοριστούν στο άμεσο μέλλον και μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

- Είστε ικανοποιημένος από το κείμενο θέσεων με το οποίο βαδίζει προς το συνέδριο το κόμμα, δεδομένου ότι ασκήθηκε έντονη κριτική περί αντιφάσεων;

Καμία αντίφαση. Το κείμενο των θέσεων αποτελεί μια πολύ καλή βάση για τον προσυνεδριακό διάλογο. Βεβαίως οι συλλογικές μας διαδικασίες έχουν τον τελικό λόγο και όπου κριθεί απαραίτητο θα βελτιωθεί ή και θα αλλάξει. Η ποιότητα των παρεμβάσεων των μελών του κόμματος, εγγυώνται το καλό αποτέλεσμα.

- Είχε την ανταπόκριση που περιμένατε η πρόταση νόμου για κατάργηση του εκλογικού μπόνους και πώς σχολιάζετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα της αριστεράς;

Η βούληση του ελληνικού λαού, όπως αυτή διαμορφώνεται από το εκάστοτε εκλογικό αποτέλεσμα, σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αποτυπώνεται στο κοινοβούλιο με γνησιότητα. Η πρότασή μας επικεντρώνεται στο κύριο που είναι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και απευθύνεται προς όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Οι εποχές αυτοδυναμιών και μονοκομματικών κυβερνήσεων έχουν παρέλθει και απαιτούνται ευρύτερες προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, ούτε σε τελευταία ανάλυση ενός νέου δικομματισμού.
Καλούμε τα κόμματα να διατυπώσουν με σαφήνεια τη θέση τους για το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

- Ποιοι οι φόβοι σας μετά τη δολοφονική ενέργεια στο Νέο Ηράκλειο;

Πρώτα από όλα είναι αυτονόητη η καταδίκη με αποτροπιασμό της δολοφονίας των δύο αυτών νέων. Η δημοκρατία και η νομιμότητα θα σταθούν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που θέλουν να επιβάλουν τον φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος. Μόνον έτσι διασφαλίζεται η δημοκρατική ομαλότητα.

- Σε τι συνίσταται η πρωτοβουλία που θα αναλάβει η ΔΗΜΑΡ για το πολιτικό χρήμα;

Πρέπει να θεμελιωθεί μια νέα σχέση των πολιτών με το πολιτικό σύστημα και να υπάρξει η αξιοπιστία της πολιτικής. Οι πολίτες θεωρούν, όχι αδίκως, ότι η διαφθορά αγγίζει και τα πολιτικά κόμματα και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν απαντά στα ζητήματα αυτά.
Αντικείμενο της πρότασης νόμου είναι η διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής και η λειτουργία της μακριά από ποικιλώνυμες εξαρτήσεις συμφερόντων που θέλουν να επηρεάζουν ή και να καθορίζουν την πολιτική. Η πρότασή μας εισάγει υποχρεωτικούς κανόνες για τη χρηματοδότηση και τη διαφάνεια της πολιτικής δράσης.H πρωτοβουλία αυτή της Δημοκρατικής Αριστεράς αναδεικνύει τα ζητήματα εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος και ταυτόχρονα υποδεικνύει και δίνει λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες