Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Εγγύηση για την συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού η πολιτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ

Βαγγέλης   Ζορκάδης*, Αγγελιοφόρος  10/11/2013
Συνέντευξη  στον  Φ. Πεταλίδη   

Ερωτηση:    Ποια είναι η θέση σας για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και γιατί δεν είδατε θετικά την κίνηση των 58, ενώ συνεργάζεστε με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Η Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί υπό τις σημερινές συνθήκες  τη σημαντικότερη εγγύηση για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και η  πολιτική της αυτονομία είναι αδιαπραγμάτευτη.  Φιλοδοξούμε και θα  συναντηθούμε με πολίτες και συλλογικότητες του ευρύτερου χώρου της  Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και ανένταχτους Δημοκράτες . Συνάντηση στην οποία δεν έχει θέση το πολιτικό προσωπικό της χώρας που έχει σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή μας κατάσταση. Η  Δημοκρατική Αριστερά ήρθε στο πολιτικό προσκήνιο προκειμένου να δηλώσει το τέλος της μεταπολίτευσης. Όσοι από την πολιτική και την οικονομική  ελίτ του τόπου αγωνιούν για την  διαιώνιση του τέλους της μεταπολίτευσης πρέπει να μην αφήσουμε να μας επηρεάσουν και να μας  αποπροσανατολίσουν. Στην κίνηση των 58  και σε άλλες  ομάδες  του χώρου υπάρχουν άνθρωποι με ιδιαίτερα   αξιόλογη  πολική σκέψη και αξιοπρόσεκτη στάση ζωής υπάρχουν και άλλοι  που έχουν  ευθύνες για τη σημερινή μας  κατάσταση,  βεβαίως   υπάρχουν πάντα και οι γυρολόγοι . Το κείμενο των 58 είναι μια πρόσκληση σε ένα διάλογο, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στην πολιτική, κοινωνική πραγματικότητα, αγνοεί την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.
Ζητούμενο  δεν είναι να δηλώνεις παρόν  αλλά  η πρόταση σου να απαντάει στα  προβλήματα του τόπου σήμερα  και να  έχει  σαφές κοινωνικό  πρόσημο. Η χρήση  από μόνου του  όρου  κεντροαριστερά  παραπέμπει  σε αμαρτωλές πολιτικές του παρελθόντος ,όταν δε αποκλείει από αυτή τη συνάντηση  μια σοβαρή  πολιτική   δύναμη της  Αριστεράς   μάλλον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται   στο κέντρο και στην επιβίωση του πολιτικού προσωπικού που ευθύνεται  για πολλά  και  όχι  στην  κεντροαριστερά .

         Ερώτηση.       Σας ανησυχούν οι διαφοροποιήσεις στελεχών και του γραμματέα σας στο δρόμο προς το συνέδριο. Εκτιμάται πως θα υπάρξουν διαρροές;
      Στην  προσυνεδριακή περίοδο ενός  κόμματος σαν τη  Δημοκρατική Αριστερά  ο διάλογος θα   είναι πλούσιος  ζωηρός  και  ζωντανός  όλοι καταθέτουμε της απόψεις μας   στην  προσπάθεια με αυτές  να επηρεάσουμε  τη συλλογικότητα μας και τις  αποφάσεις του συνέδριου. Θεωρώ απόλυτα  κατοχυρωμένο  δικαίωμα την έκφραση της διαφορετικής άποψης  όταν υπάρχει   .  Αν κάποιο  από τα μέλη η στελέχη  του κόμματος δεν  μπορέσει να εκφραστή από τις αποφάσεις  του συνεδρίου  και διαπίστωση  ότι κάποιο άλλο πολιτικό σχέδιο  τον  εκφράζει καλλίτερα  θα επιλέξει αυτός και μόνο αυτός  ποιο  από τα δυο θα υπηρετήσει . Τα  ηγετικά στελέχη του κόμματος οφείλουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στον προγραμματικό μας λόγο και κυρίως εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της εργασίας . Δεν νομίζω όμως ότι σήμερα  κατατίθεται  άλλο σοβαρό πολιτικό  σχέδιο  για το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού πέραν αυτού της  ΔΗΜΑΡ.  Με  την  ίδρυση  της  Δημοκρατικής Αριστεράς πριν τρία  χρόνια   δώσαμε τη δική μας απάντηση στο  αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού τοπίου και διατυπώσαμε μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρότασης εξουσία. Η ΔΗΜΑΡ ως  υπεύθυνη  κυβερνώσα  αριστερά  ήταν και θα παραμείνει στα  αριστερά του δρόμου  εκφράζοντας  δυνάμεις της εργασίας και του πολιτισμού και απογοητεύοντας  ενδεχομένως όλους όσους  επιθυμούν μια  κυβερνώσα διαθέσιμη  αριστερά  που θα απενοχοποιεί και θα συντηρεί στην διακυβέρνηση της χώρας  πολιτικές  και πολιτικούς  που την  έφεραν ως εδώ   .
                                                                                       
  Ερώτηση.  Πιστεύετε πως η ΔΗΜΑΡ έχει μέλλον για να είναι χρήσιμη στην πολιτική ζωή της χώρας

Στις παρούσες συνθήκες κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής κρίσης και κυρίως κρίσης αξιών και θεσμών η Δημοκρατική Αριστερά,  είναι  ακόμα ποιο αναγκαία και χρήσιμη αφού είναι αυτή που εργάζεται αποτελεσματικά για να διαμόρφωση νέες  κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες με κατεύθυνση όχι μόνο  την μετατόπιση της πολίτικης ζωής του τόπου σε μια προοδευτική  κατεύθυνση   αλλά και την  απαλλαγή της χώρας από την συντηρητική και νεοφιλελεύθερη  πολιτική της κυβέρνησης  Σαμαρά – Βενιζέλου και την  αδιέξοδη συνταγή (πολιτική ) των  μνημονίων   Βασική  προϋπόθεση για μια άλλη πολιτική  είναι  η προγραμματική  και πολιτική συμφωνία και  συνεννόηση  με το άλλο τμήμα της Αριστεράς που ενδιαφέρετε για τη διακυβέρνηση της χώρας Πολιτική συμφωνία που θα  είναι  επίπονη και δύσκοληΗ Δημοκρατική Αριστερά απενοχοποίησε το επιχειρείν. Έχει ανοικτό μέτωπο με τη φτώχεια και όχι με την ευημερία. Όσο  υπάρχει φτώχεια σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού  και απαιτούνται πόροι για επενδύσεις στην οικονομία την  εκπαίδευση, την εργασία,  την υγεία, τις υποδομές… Είναι  αυτή που με την πολιτική της πρέπει να δίνη σύγχρονο προγραμματικό περιεχόμενο σε μια οικονομικά αποδοτικότερη και κοινωνικά δικαιότερη λειτουργία του κράτους και του παραγωγικού ιστού.

*  Γραμματέας Κεντρ. Μακεδονίας ΔΗΜΑΡ                                                                                                     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες