Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Σπύρος Λυκούδης: «Η προοπτική να πάμε μόνοι μας δεν ακουμπάει στις ανάγκες των καιρών»

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, Εφημερίδα των Συντακτών
Το γάντι στους εσωκομματικούς επικριτές του πετά μέσω της «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Λυκούδης, δηλώνοντας ότι κατά την προσυνεδριακή περίοδο όλα τα στελέχη και ο γραμματέας υποχρεούνται να καταθέτουν τις απόψεις τους, ακόμη κι αν είναι διαφορετικές από την πλειοψηφία. Ο κ. Λυκούδης απαντά σε όσους απορρίπτουν την πρόσκληση των 58 και αρνούνται τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα της «πολιτικής διάσωσης» του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάνοντας λόγο για «προσωποποιημένες απολίτικες υπεραπλουστεύσεις». «Είναι άδικο να φορτωθεί ο Βενιζέλος όλες τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ και πολλαπλά πιο άδικο να φορτωθεί η Κεντροαριστερά τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ και του Βενιζέλου», σημειώνει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η προοπτική της μοναχικής πορείας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Ο Σπύρος Λυκούδης αποφεύγει να απαντήσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για γραμματέας, διαβεβαιώνει όμως κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της ΔΗΜΑΡ.
«Υπομειδιώ όταν ακούω ότι ανασυγκροτώντας την Κεντροαριστερά σώζεται και ο Σαμαράς
 • Μιλώντας στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή και κάνοντας λόγο για «αποθέωση των αντιφάσεων» εκφράσατε με σαφήνεια τη διαφωνία σας με τις επιλογές του Φώτη Κουβέλη, τον οποίο πάντως με έμφαση τονίσατε ότι στηρίζετε. Στήριξη βασισμένη στην αποδόμηση πώς μπορεί να υπάρξει;
Διαφώνησα με εκτιμήσεις και επιλογές του Σχεδίου Θέσεων για το Συνέδριο και όχι με τον Φώτη Κουβέλη. Κακώς προσωποποιείται η διαφωνία μου. Καταλαβαίνω τη δημοσιογραφική ανάγκη για εύκολη, γρήγορη και σχετικά απλή μετάδοση της πολιτικής είδησης, αλλά τι να κάνουμε, σε Συνέδριο βαδίζουμε και πολιτικές θέσεις κρίνουμε.
Με δεδομένες τις απόψεις μου, είπα και ξαναλέω ότι ο Φώτης Κουβέλης ως πολιτικό κεφάλαιο για το κόμμα μου και για τον τόπο είχε και έχει την απόλυτη στήριξή μου.

• Ορισμένοι στο κόμμα σας ενδεχομένως πουν ότι ο γραμματέας δεν νοείται να τίθεται άτυπα επικεφαλής της μειοψηφίας. Εντοπίζετε κάποιο πρόβλημα «ασυμβίβαστου» μεταξύ των απόψεων που διατυπώνετε και της θέσης σας;



Ουδείς άσκησε τέτοια κριτική στο πρόσωπό μου, γιατί είναι πασίγνωστο ότι δεν είμαι επικεφαλής οποιασδήποτε μειοψηφίας. Κάποιοι σύντροφοί μου εξέφρασαν την ενόχλησή τους επειδή νομίζουν ότι ο γραμματέας δεν μπορεί να έχει διαφορετική άποψη από αυτήν της πλειοψηφίας και να την εκφράζει. Δεν κατάλαβαν ή δεν σκέφτηκαν ή δεν γνώριζαν ότι άνοιξε η συνεδριακή διαδικασία! Στην οποία όλοι –και ο γραμματέας- όχι απλώς δικαιούνται αλλά υποχρεούνται να καταθέσουν και τις προσωπικές τους απόψεις. Στοιχειώδη πράγματα, ακόμα να τα μάθουμε;

• Διαχρονικά τάσσεστε υπέρ των συνεργασιών στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Το ίδιο εισηγείστε και τώρα με αφορμή τους 58. Η ΔΗΜΑΡ και ευρύτερα η Κεντροαριστερά σε τι έχουν να ωφεληθούν από τη σύμπραξη με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, που -όπως υποστηρίζουν η πλειοψηφία των συντρόφων σας και ο κ. Κουβέλης- «ταυτίζεται με τις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές»;

Η πλειοψηφία των συντρόφων μου λέει: «Το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ο ΣΥΡΙΖΑ με αριστερό λαϊκισμό». Διαπιστώσεις είναι αυτές και σωστές. Η πρόταση ποια είναι; Μήπως «μόνοι μας μέχρι να….κ.λπ…..κ.λπ». Η προοπτική αυτή δεν ακουμπάει στις ανάγκες των καιρών. Οσο για τις συνεργασίες, αυτές εξετάζονται με βάση τους στόχους και το στρατηγικό σου πλαίσιο. Το βασικό ερώτημα είναι αν θεωρείς αναγκαίες τις συνεργασίες ή πορεύεσαι μόνος σου.

• Δεν σας προβληματίζει η άποψη που ακούστηκε στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο ότι αν συμπράξετε με το ΠΑΣΟΚ, «δεν θα ανασυσταθεί η Κεντροαριστερά αλλά η Κεντροδεξιά» και ότι «δεν σώζεται μόνο ο Βενιζέλος αλλά και ο Σαμαράς»;

Προσωποποιημένες υπεραπλουστεύσεις και γι’ αυτό απολίτικες. Βενιζέλος και ΠΑΣΟΚ είναι ταυτόσημες έννοιες και ταυτισμένη η τύχη τους; Οχι βέβαια! Είναι άδικο να φορτωθεί ο Βενιζέλος όλες τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ αλλά είναι πολλαπλά πιο άδικο να φορτωθεί η Κεντροαριστερά τις αμαρτίες και του ΠΑΣΟΚ και του Βενιζέλου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεπεραστούν αυτοί οι σκόπελοι κι αν μπαίναμε κάποτε σ’ αυτόν τον διάλογο, είμαι βέβαιος ότι η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης θα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και θα σφράγιζαν την προοπτική. Τώρα, αν με τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού σώζεται και ο Σαμαράς, το ακούω και υπομειδιώ.

• Γιατί αποτελεί διολίσθηση για τη ΔΗΜΑΡ η διαφαινόμενη σύγκλιση σε κάποια σημεία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Προ μηνός είχατε δηλώσει ανοιχτός σε κυβερνητική συνεργασία με την Κουμουνδούρου…

Και εξακολουθώ. Αν είχε τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοια πρόταση θα τη συζητούσα, ακριβώς όπως θεωρώ ότι οφείλουμε να συζητήσουμε και την πρόταση των 58. Ασκησα κριτική στις επεξεργασίες μας και στις προτάσεις μας, μίλησα για διολίσθηση προς επιλογές άλλες, ακριβώς για να κρατήσω, αν μπορώ, τη ΔΗΜΑΡ σε μια ευθεία γραμμή όπως εγώ την πιστεύω. Θα σας έλεγα επίσης ότι όχι απλώς προτιμώ, αλλά επιδιώκω να διολισθήσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις δικές μας θέσεις. Αυτό είναι απολύτως τίμιο και πολιτικά ηθικό. Αυτή η καθαρή αντιπαράθεση πολιτικών είναι που μπορεί να γεννήσει ενδεχομένως συνθέσεις στο μέλλον, άρα και συνεργασίες.

• Πόσο σοβαρή για τη διατήρηση της ενότητας του κόμματος θεωρείτε τη διχογνωμία που έχει προκύψει με αφορμή τη δημιουργία τρίτου πόλου;

Δημιουργείται εικόνα τριγμών, αυτό είναι αλήθεια. Τα ζητήματα στρατηγικής και συμμαχιών, ειδικά για ένα μικρό και νέο κόμμα, είναι πολύ σοβαρά. Ειδικά για μας που δεν καταφεύγουμε σε άλλες κραυγές και λαϊκισμούς, αυτά πολλές φορές δίνουν, αδίκως, το πολιτικό μας στίγμα. Επαναλαμβάνω όμως. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ρήξης, διχασμού ή διάσπασης στη ΔΗΜΑΡ. Θα βγούμε από το Συνέδριο πιο ενωμένοι από ποτέ.

• Θα είστε ξανά υποψήφιος γραμματέας στο επικείμενο συνέδριο;

Η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από το Συνέδριο θα εκλέξει τον νέο γραμματέα στη βάση δύο κριτηρίων: α) της πολιτικής ικανότητάς του να ανταποκριθεί στα αυξημένα του καθήκοντα και β) στην πολιτική του συμφωνία και στήριξη στις πολιτικές αποφάσεις του Συνεδρίου, αυτές δηλαδή που θα κληθεί να υπηρετήσει. 

• Εκτιμάτε ότι η ΔΗΜΑΡ διατρέχει κίνδυνο να μείνει εκτός Βουλής, εφόσον συνεχίσει να πορεύεται «αμφίθυμα και με δυσδιάκριτο στίγμα»;


Οι δημοσκοπήσεις μάς προειδοποιούν. Προσωπικά δεν τις παίρνω απολύτως τοις μετρητοίς, αλλά δεν τις αγνοώ κιόλας. Είμαι βέβαιος ότι για την κάμψη ευθύνεται το αμφίθυμο και δυσδιάκριτο στίγμα μας. Αλλά το Συνέδριο θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα και η ΔΗΜΑΡ θα σας εκπλήξει θετικά στις κάλπες.

• Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα συνδυάζεται και πάλι με μέτρα. Θα καταφέρει η κυβέρνηση να τα αποφύγει και να εξαντλήσει την τετραετία;

Ελπίζω κι εγώ, όπως όλοι μας, να μην ξαναληφθούν οριζόντια μέτρα. Mε τρομάζει όμως και η ιδέα ότι θα μείνουμε στο σημείο που είμαστε τώρα, στο θέμα π.χ. της κατανομής των φορολογικών βαρών, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της προστασίας των αδύναμων. 

Η κυβέρνηση δεν ξέρω μέχρι πού θα φτάσει. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος της ώς τη λήξη του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας. Από κει και πέρα, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών θα παίξουν ρόλο καθοριστικό.

• Η διπλή δολοφονική επίθεση της Παρασκευής πόσο επιβαρύνει το ήδη βεβαρημένο πολιτικό κλίμα;

Θερμοκέφαλοι ανόητοι που λειτουργούν ως υπηρέτες σεναρίων αποσταθεροποίησης θα υπάρχουν πάντα. Σημασία έχει πώς τους αντιμετωπίζουν η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Αυτή τη φορά η καταδίκη όλων ήταν ομόθυμη και αμέσως. Δεν υπήρξαν δεύτερες σκέψεις, επιφυλάξεις, θεωρίες περί δύο άκρων και συμψηφισμοί. Αυτό σηματοδοτεί μια πολιτική πρόοδο, η οποία βέβαια δεν επηρεάζει τους άφρονες. Αρα δεν δικαιολογείται εφησυχασμός.



1 σχόλιο:

ΙΟΚΑΣΤΗ είπε...

1."Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεπεραστούν αυτοί οι σκόπελοι κι αν μπαίναμε κάποτε σ’ αυτόν τον διάλογο, είμαι βέβαιος ότι η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης θα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και θα σφράγιζαν την προοπτική."
............
Όπως έγινε και στην κυβέρνηση;

2. "Με δεδομένες τις απόψεις μου, είπα και ξαναλέω ότι ο Φώτης Κουβέλης ως πολιτικό κεφάλαιο για το κόμμα μου και για τον τόπο είχε και έχει την απόλυτη στήριξή μου."

..........

Κάπως ως μουσειακό είδος, ακούγεται αυτό το "πολιτικό κεφάλαιο". Τι άγχος και αυτό του Σ. Λυκούδη να υπογραμμίζει ανα πάσα στιγμή πως ο Φ. Κουβέλης έχει την απόλυτη στήριξή του, την αγάπη του, πώς η προσωπική τους σχέση έχει δυναμώσει με όλα τα τεκταινόμενα!
Μου θυμίζει το σύζυγο που ενώ έχει κινήσει ήδη για αλλού ορκίζεται για την αγάπη του.Ας είναι. Μένει να το δούμε.
Εάν η κίνηση των 58 τελικά κατέβει στις ευρωεκλογές (όπως ο Μπίστης είπε) και η ΔΗΜΑΡ επίσης κατέβει μόνη της στις εκλογές ο Σ. Λυκούδης τι θα κάνει; Θα συνεχίζει να "αγαπά" τον Κουβέλη αλλά θα "παντρευτεί" τους 58;

3. Ερώτηση δημοσιογράφου:"Δεν σας προβληματίζει η άποψη που ακούστηκε στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο ότι αν συμπράξετε με το ΠΑΣΟΚ, «δεν θα ανασυσταθεί η Κεντροαριστερά αλλά η Κεντροδεξιά» και ότι «δεν σώζεται μόνο ο Βενιζέλος αλλά και ο Σαμαράς»;

Απάντηση Σ. ΛΥΚΟΥΔΗ:
"...Είναι άδικο να φορτωθεί ο Βενιζέλος όλες τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ .."
Κανείς δε ζήτησε να φορτωθεί ΟΛΕΣ τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ.
Των τελευταίων χρόνων είναι υπεραρκετές!

"...αλλά είναι πολλαπλά πιο άδικο να φορτωθεί η Κεντροαριστερά τις αμαρτίες και του ΠΑΣΟΚ και του Βενιζέλου".

Δηλαδή ο Βενιζέλος θα "μπει" και θα στηρίξει την κίνηση των 58, όχι ως Βενιζέλος Ευάγγελος αλλά ως ως κάτι άλλο άσπιλο πολιτικά και αναγεννημένο, προκειμένου η Κεντροαριστερά να μην φορτωθεί τις αμαρτίες του Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ; Ενδιαφέρουσα άποψη.

4.Έχει τρομακτικό ενδιαφέρον πάντως το εξής σχήμα:
Το ΠΑΣΟΚ σε δύο βάρκες:στην μία να κυβερνά μαζί με τη ΝΔ και στην άλλη το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει με τη ΔΗΜΑΡ στην κίνηση των 58.
Μετά είτε πρέπει το ΠΑΣΟΚ να φύγει από την κυβέρνηση είτε πρέπει η ΔΗΜΑΡ να ξαναμπεί στην κυβέρνηση.
Έξυπνο ε;

5." Θα είστε ξανά υποψήφιος γραμματέας στο επικείμενο συνέδριο;"

Απάντηση: Η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από το Συνέδριο θα εκλέξει τον νέο γραμματέα στη βάση δύο κριτηρίων:

α) της πολιτικής ικανότητάς του να ανταποκριθεί στα αυξημένα του καθήκοντα και
β) στην πολιτική του συμφωνία και στήριξη στις πολιτικές αποφάσεις του Συνεδρίου, αυτές δηλαδή που θα κληθεί να υπηρετήσει

..........
Προφανώς ο Σ. Λυκούδης θεωρεί πως και τα δύο τα είχε στο τσεπάκι του όλο αυτό το διάστημα.

Πως δηλαδή ανταποκρίθηκε στα αυξημένα του καθήκοντα όσο ήταν γραμματέας (και συνεχίζει να είναι) και βεβαίως πως όλο αυτό το διάστημα στήριξε τις πολιτικές /συλλογικές αποφάσεις της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ.

6."Οι δημοσκοπήσεις μάς προειδοποιούν. Προσωπικά δεν τις παίρνω απολύτως τοις μετρητοίς, αλλά δεν τις αγνοώ κιόλας. Είμαι βέβαιος ότι για την κάμψη ευθύνεται το αμφίθυμο και δυσδιάκριτο στίγμα μας."

........

Για το οποίο δυσδιάκριτο και αμφίθυμο στίγμα ο Σ. Λυκούδης ή ο Ν. Μπίστης, πρωτεργάτης των 58,(ο οποίος έχει βγει σε τηλεοπτικά πάνελ περισσότερο από όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα, πάντα διαφωνώντας με τις πολιτικές επιλογές της ΔΗΜΑΡ και εκθέτοντας πάντα τις προσωπικές του απόψεις, πλην όμως υπό τον τίτλο : στέλεχος της ΔΗΜΑΡ) δεν έχουν καθόλου ευθύνη.
Ευθύνη έχουν μόνο οι άλλοι.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες