Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Βαρκελώνη: Ένας smart περίπατος στην πόλη

Μοχιανάκης Κωστής,  ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Από τις 29 έως 31 Οκτωβρίου οργανώθηκε στη φιλόξενη πόλη της Βαρκελώνης το World Forum “Internet of Things” με τη χρηματοδότηση της Cisco.
800 περίπου προσκεκλημένοι από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν με ενδιαφέρον δεκάδες ομιλίες ,πολλές από τις οποίες σκιαγραφούσαν τις εξελίξεις του μέλλοντος  στο διαδίκτυο των πραγμάτων όπως η ομιλία του John Chambers, Προέδρου & CEO της Cisco και του Pascal Brosset, Αντιπροέδρου καινοτομίας της  Schneider.
Από την Ελλάδα η Cisco είχε δυο προσκεκλημένους, τον υπογράφοντα και το Γιάννη Τσιάμη , Αντιδήμαρχο Ορχομενού και μέλος του Προεδρείου της επιτροπής Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ.Ως άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν φυσικό να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο πως οι εξελίξεις στο χώρο των νέων τεχνολογιών επηρεάζουν τη ζωή στις πόλεις, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις, μεταδίδοντας πληροφορίες καθημερινής χρήσης στους πολίτες, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.

Γι’ αυτό μια δράση του συνεδρίου μας τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον.Ένας περίπατος στην πόλη για να συναντήσουμε τις τεχνολογικές λύσεις που ο Δήμος της Βαρκελώνης , σε συνεργασία με εταιρείες που οδηγούν την τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο , εισήγαγε στην καθημερινή ζωή του πολίτη.

Ξεκινώντας τον "έξυπνο" αυτό περίπατο στην πόλη , συναντήσαμε την "έξυπνη" στάση λεωφορείων.
Το πολύ όμορφα σχεδιασμένο στέγαστρο συμπλήρωνε η ηλεκτρονική πινακίδα που ενημέρωνε για το χρόνο άφιξης των λεωφορείων και ένα infokiosk.
Το infokiosk διέθετε οθόνη που δε χαράσσεται από αντικραδασμικό υλικό και φωτογραφική κάμερα που φωτογραφίζει αυτόν που πλησιάζει με επιθετική κίνηση λειτουργώντας αποτρεπτικά.

Συνεχίζοντας τον περίπατο, συναντήσαμε το ηλεκτρονικό σύστημα πάρκινγκ, με τους αισθητήρες στο έδαφος , που ενημερώνουν τη δημοτική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάληψη ή όχι μιας θέσης.
Το ενημερωμένο σύστημα μεταδίδει την πληροφορία σε αυτούς που αναζητούν θέση πάρκινγκ  με ηλεκτρονική πινακίδα και mobile app.

Η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί σημαντικό τομέα απασχόλησης μιας τοπικής αρχής.Οι υπαίθριοι κάδοι κομποστοποίησης ήταν το επόμενο θέμα που τράβηξε την προσοχή της ομάδας των συνέδρων.Στη φωτογραφία φαίνεται ο εξαερισμός των κάδων, ενώ στο μέρος του πεζοδρομίου είναι η θύρα που ρίπτονται τα σκουπίδια.
Πολλοί κάδοι συλλογής απορριμμάτων έχουν αισθητήρα που ενημερώνει για την πληρότητα του κάδου , οργανώνοντας με αυτόν τον τρόπο μια πιο ορθολογική διαχείριση της συλλογής.

Τα έξυπνα φωτιστικά Led μαρτυρούν το ενδιαφέρον του Δήμου της Βαρκελώνης να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι πυλώνες των φωτιστικών αποτελούν τον χώρο τοποθέτησης των access point για το ασύρματο δίκτυο του Δήμου.
Ένα εκτεταμένο δίκτυο wi-fi απλώνεται στην πόλη αποτελώντας την υποδομή για πλήθος υπηρεσιών.Εντύπωση έκανε ο κλωβός προστασίας της κάμερας και του access point.Το ασύρματο δίκτυο αποτελεί και την βασική υποδομή συλλογής ποικίλων πληροφοριών από σένσορες ( θόρυβο, ατμοσφαιρική ρύπανση, θερμοκρασία, υγρασία κά )

Όταν λείπουν οι πόροι , τότε οι τοπικές αρχές επιστρατεύουν το outsourcing.

Το σύστημα διαχείρισης των διαθέσιμων ποδηλάτων, ηλεκτρικών μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία.
Οι αυτόματοι σταθμοί παραλαβής και παράδοσης των ποδηλάτων λειτουργούν με προπληρωμένη κάρτα ετήσιου κόστους.Είναι εντυπωσιακό το πόσα πολλά ποδήλατα του Δημοτικού συστήματος συναντά κανείς στους δρόμους της Βαρκελώνης.

Την Τετάρτη το μεσημέρι με τη βοήθεια της Cisco συναντηθήκαμε με τον Josep Ramon Ferrer υπεύθυνο στον Δήμο για τις ΙΤ στρατηγικές έξυπνης πόλης και τον Eduard Martin Lineros διευθυντή καινοτομίας του Δημοτικού Ινστιτούτου πληροφορικής.Έχοντας στο μυαλό μας το συνέδριο της ΚΕΔΕ για την χρήση των νέων τεχνολογιών στις Ελληνικές πόλεις , τους καλέσαμε και αποδέχθηκαν την πρόταση να παρευρεθούν και να μιλήσουν για τις εμπειρίες της Βαρκελώνης στον τομέα των smart λύσεων.
Μετά την συνάντηση είχαμε μια ιδιαίτερα φιλική περιήγηση από τον Eduard σε υποδομές του Δήμου όπου και συναντήσαμε το σύστημα απομακρυσμένης επαφής του δημότη με τις δημοτικές υπηρεσίες.
Ουσιαστικά είναι ένας ακόμα τρόπος εξυπηρέτησης του δημότη από απόσταση με τηλεδιάσκεψη ,πιστοποίηση μέσω ταυτότητας, σκανάρισμα και ανταλλαγή εγγράφων που μπορεί να βρει πολλές εφαρμογές και στην Ελλάδα των πολλών μικρών Καλλικρατικών δήμων.

Δεν είναι βέβαια και στη Βαρκελώνη τα πράγματα όπως ακριβώς φαίνονται.Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία που θα την περιγράψουμε σε ένα άλλο κείμενο που θα απαντά σε δυο - τρία βασικά ερωτήματα.
  • Για πιο λόγο οι Ελληνικές πόλεις να επιδιώξουν να γίνουν smart ;
  • Τι μπορούν να κάνουν και με ποιο τρόπο ;
  • Τι μπορούν να αντιγράψουν από επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες