Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Πανηγυριτζήδες και κωλοτούμπες

 Του Γιάννη Παντελάκη, www.protagon.gr
Aκούς τους μεν να πανηγυρίζουν, και σου 'ρχεται να τους πεις: σεμνά ρε, με 25% ανεργία και τους μισθούς (όσους καταβάλλονται) στα τάρταρα, είναι για πανηγύρια επειδή πήρατε τρία δισεκατομμύρια δανεικά με 5% επιτόκιο; Ακούς τους δε να καταστροφολογούν, και να λένε τα ακριβώς αντίθετα απ' όσα έλεγαν μέχρι τώρα για επιτόκια και τοκογλύφους, και τρέμεις στην ιδέα ότι μπορεί να κυβερνήσουν και να αλλάζουν απόψεις και αποφάσεις μέρα παρά μέρα. Οι μεγαλοστομίες των κυβερνητικών είναι απαράδεκτες. Τι θα πει «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», που λέει ο Σαμαράς; Έγινε ξαφνικά το χρέος της βιώσιμο; Βρέθηκαν ξαφνικά λεφτά για τα καταχρεωμένα ασφαλιστικά ταμεία; Προβλέπονται πολλές παραγωγικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, ώστε να αρχίσουν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας; «Είμαστε πάλι αυτεξούσιοι» και «θα ξαναβρούμε το επίπεδο ζωής που είχαμε πριν από το 2010», που είπε μόλις χτες ο Βενιζέλος; Μεγάλα λόγια, ούτε καν μισές αλήθειες.
Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Είναι ύβρις να καλλιεργούνται τέτοιες αυταπάτες. Η περίφημη «έξοδος στις αγορές» είναι απλώς ένα βηματάκι για την αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Τίποτα περισσότερο. Όποιος πανηγυρίζει, είναι ανεύθυνος. Αλλά και όποιος το μηδενίζει, δεν πάει πίσω σε ανευθυνότητα. Πόσω μάλλον αν τα υπόλοιπα που λέει είναι η επιτομή του τυχοδιωκτισμού. Υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα κατά της εξόδου στις αγορές, και για τη χρονική στιγμή και για τον τρόπο που γίνεται. Το να βλέπεις, όμως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παπαδημούλης, να σκίζουν τα ρούχα τους επειδή -λέει- πάμε να δανειστούμε με 5% από τις αγορές, ενώ δανειζόμαστε με 1,5% από την τρόικα, πώς χαρακτηρίζεται; Δεν ήταν, τελικά, τοκογλύφοι αυτοί που μας δάνειζαν μέχρι τώρα; Μα, έτσι δεν τους αποκαλούσαν; Ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει αύριο, αν χρειαστεί να κυβερνήσει; Μήπως θα βρει συμφέρον το επιτόκιο της τρόικας, το οποίο, όμως, συνοδεύεται από Μνημόνια; Ξέρουν τι θέλουν οι του ΣΥΡΙΖΑ ή θα κάνουν πειράματα στου κασίδη το κεφάλι;

Αν ο Σαμαράς δεν παρίστανε τον αντιμνημονιακό ως τον Νοέμβριο του 2011 και έβαζε από την αρχή πλάτη στην τότε κυβέρνηση, η δική του κυβέρνηση θα είχε βγει στις αγορές και νωρίτερα και με καλύτερους όρους. Αν ο Τσίπρας και οι περί αυτόν δεν σταματήσουν να κάνουν αντιφατικές δηλώσεις, όταν δεν τους βολεύουν τα γεγονότα, δεν πρόκειται να αποκτήσουν ποτέ την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών. Η καχυποψία θα περισσεύει.
Η χώρα δεν χρειάζεται ούτε πανηγυριτζήδες, ούτε καταστροφολόγους. Και οι συνεχείς κωλοτούμπες ζαλίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες