Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Προσωπικές πολιτικές...

Του Κωνσταντίνου Ζούλα, Καθημερινή
Ολα δείχνουν ότι το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ του κ. Γρ. Ψαριανού με τη ΔΗΜΑΡ θα παιχθεί αύριο. Και τούτο, διότι μετά τη δημοσιοποίηση ότι ο βουλευτής δέχθηκε τελικά να είναι ένα από τα 60 μέλη της Επιτροπής Διαλόγου του «Ποταμιού», προεξοφλείται ότι ο κ. Φ. Κουβέλης θα προκαλέσει εκείνος πλέον την αποπομπή του από την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ. Θα είναι άλλωστε πολιτικά πρωτοφανές να εξελιχθούν τα πράγματα διαφορετικά, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο να επιτρέπεται σε βουλευτή να μετέχει ταυτόχρονα και σε επιτροπή άλλου κόμματος. Η διαφαινόμενη ωστόσο αποπομπή του κ. Ψαριανού μόνον εκτονωτικά δεν εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στη ΔΗΜΑΡ, η οποία μοιάζει να τελεί υπό διάλυση. Διότι εκτός του κ. Ψαριανού, σχεδόν το σύνολο των βουλευτών του κ. Φ. Κουβέλη, είτε εμμέσως είτε ευθέως, υπονοεί τις τελευταίες μέρες ότι για τις μείζονες πολιτικές επιλογές του φθινοπώρου θα αποφασίσει ο καθείς κατά συνείδηση και όχι βάσει της κεντρικής απόφασης του κόμματος. Δεν εννοούν τόσο το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μικρή ΔΕΗ, στο οποίο ο μόνος που εικάζεται ότι θα αντιδράσει είναι ο κ. Σπ. Λυκούδης. Αναφέρονται κυρίως στη στάση που θα τηρήσουν στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, γνωρίζοντας βέβαια ότι η δική τους απόφαση θα είναι καθοριστική για την πτώση ή μη της κυβέρνησης. Εχει ενδιαφέρον να δούμε τι λένε ξεχωριστά οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, πολλοί εκ των οποίων δεν κρύβουν πια ότι θεωρούν απίθανη μια εκλογική ανάσταση του κόμματός τους. Με πρώτο τον κ. Λυκούδη, που φαίνεται να παραμένει στο κόμμα του χάριν μόνον του συνειδησιακού του προβλήματος, καθώς ως βουλευτής Επικρατείας θεωρεί ότι δεν είναι πρέπον να ανεξαρτητοποιηθεί αν δεν παραιτηθεί. Τούτο ωστόσο όλοι πια θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί, καθώς έχει δηλώσει ότι δεν θα μετάσχει καν στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ.


Αλλά και ο κ. Γ. Πανούσης λέει ευθαρσώς ότι οι επόμενες επιλογές του, όπως π.χ. για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι ανεξάρτητες της κεντρικής γραμμής της ΔΗΜΑΡ. Για να πείσει μάλιστα τους συνομιλητές του, υποστηρίζει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής με κανένα κόμμα. Κάτι ανάλογο διαμηνύει και ο κ. Γ. Κυρίτσης ο οποίος επίσης λέει ότι η πολιτική συγκυρία θα καθορίσει την προεδρική ψήφο του. «Αν δω ότι εκείνη την εποχή δεν διαφαίνεται εναλλακτική λύση διακυβέρνησης, προφανώς και θα το σταθμίσω», παραδέχεται ακόμη και ο κοιν. εκπρόσωπος Ν. Τσούκαλης, ενώ η κ. Μαρία Γιαννακάκη διαμηνύει με νόημα ότι «μια από τις διαχρονικές δεσμεύσεις της ανανεωτικής Αριστεράς είναι ότι δεν παίζει με τους θεσμούς», αφήνοντας επίσης να εννοηθεί ότι δεν δεσμεύεται από καμία κεντρική απόφαση.

«Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν ως διάδοχοι του κ. Παπούλια θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην απόφασή μου», αναφέρει και η κ. Νίκη Φούντα η οποία σημειωτέον μαζί με την κ. Κατ. Μάρκου ακούγεται εσχάτως ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το «Ποτάμι», καθώς αμφότερες θεωρούν αυτοκτονική την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απρόβλεπτη, τέλος, θεωρείται η απόφαση και των κ. Δ. Αναγνωστάκη και Θωμά Ψύρα, οι οποίοι επίσης τονίζουν ότι αναλόγως των πολιτικών συνθηκών θα αποφασίσουν για τον επόμενο Πρόεδρο, ενώ το γεγονός ότι η κ. Μαρία Ρεπούση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της κάνει αρκετούς στη ΔΗΜΑΡ να πιστεύουν ότι κινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για την κ. Ασ. Ξυροτύρη, η οποία είναι η μόνη βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει οποιονδήποτε υποψήφιο Πρόεδρο.

Πώς θα μπορούσαν να ερμηνευτούν όλα τούτα με μια φράση; Σε ένα κόμμα που έχει συντριβεί με 1,2%, είναι επόμενο οι βουλευτές του να σκέφτονται πρωτίστως το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες