Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Αριστερά του Τίποτα και Αριστεροί της Κόκα Κόλα

 Του Γιώργου Καρελιά, www.protagon.gr
Δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα από το να ακούς πολιτικούς να λένε «πρέπει να…». Μάλιστα, όταν το λένε άνθρωποι της εξουσίας (πρωθυπουργοί, υπουργοί κτλ), ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης. Τι θα πει «πρέπει»; Αν «πρέπει», κάντε το.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τους υπουργούς-σχολιαστές. Οι οποίοι, αντί να παίρνουν αποφάσεις, γράφουν άρθρα με γρίφους και απευθύνουν ερωτήματα, που ο μέσος αναγνώστης δεν καταλαβαίνει σε ποιους απευθύνονται. Ένα τέτοιο είναι το άρθρο του Γιάννη Πανούση, που έχει αναστατώσει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ (εδώ).
Ο Πανούσης, καθηγητής της Εγκληματολογίας, είναι λογικός άνθρωπος. Ορθολογιστής. Πρέπει να έγινε τέτοιος ακόμη περισσότερο το 2009, όταν τον ξυλοκόπησαν καμιά πενηνταριά κουκουλοφόροι που μπούκαραν στο πανεπιστήμιο, όπου μιλούσε. Έκτοτε μπλέχτηκε στην πολιτική (έγινε βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ) και, πριν από μερικούς μήνες, όταν φαινόταν ότι θα γίνουν εκλογές, ανήγγειλε ότι δεν ξανασχοληθεί με την πολιτική και θα επιστρέψει στο πανεπιστήμιο (εδώ-στην τελευταία παράγραφο).
Δεν το τήρησε και έγινε υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναλαμβάνοντας τον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας τάξης. Αφήνουμε τα διάφορα αντιφατικά που και ο ίδιος έλεγε (για τους μετανάστες, για την αντιμετώπιση των -κουκουλοφόρων ή μη- ατόμων που μπουκάρουν στα πανεπιστήμια ή σπάνε (εδώ)) και ερχόμαστε σ’ αυτά που λέει ο ίδιος στο άρθρο του:
  • Ποιος ή ποιοι μέσα στην «κυβερνώσα αριστερά» θέλουν τη χώρα ή τον πόλη «ανοχύρωτη χωρίς στρατό και αστυνόμευση, χωρίς δικαστές και φυλακές;
  • Ποιοι είναι οι «καθαρόαιμοι» αριστεροί, που εννοούν «να καίγονται οι αστυνομικοί από τους κουκουλοφόρους»;
Τι είναι ο κ. Πανούσης; Σχολιαστής, όπως του καταλογίζουν ορισμένοι σύντροφοί του στην «κυβερνώσα αριστερά» (εδώ); Ή δρων πολιτικός; Αν δεν κάνουμε λάθος, είναι ακόμη υπουργός.
Αν εννοεί αυτά που λέει έχει δύο δρόμους. Ή να εφαρμόσει τους νόμους (αλήθεια, αυτός δεν είναι προϊστάμενος της Αστυνομίας, η οποία πέντε μέρες τώρα δεν εφαρμόζει την εισαγγελική παραγγελία για την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο;) ή να παραιτηθεί, αν κάποιοι τον εμποδίζουν. Αλήθεια, τα έχει πει αυτά στον πρωθυπουργό ή κυνηγάει ανεμόμυλους;
Μπορεί να υπάρχουν και «Αριστεροί του Τίποτα», που λέει -σωστά- ο κ. Πανούσης. Αλλά μήπως υπάρχουν και αριστεροί που είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»; Δηλαδή, διαμαρτύρονται, με άρθρα, για κάποιους που υιοθετούν «κάθε ανομική δράση στην Παιδεία», αλλά ως υπουργοί μένουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Ας διαλέξει ο κ. Πανούσης. Όλα δεν γίνεται να τα έχει. Ως γνωστόν, μόνο η Κόκα Κόλα πάει με όλα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες