Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ώρα να πηγαίνει ο Γ. Βαρουφάκης



  Του Τάσου Τέλλογλου, www.protagon.gr
Την ώρα που την Παρασκευή το πρωί ο Γ. Βαρουφάκης δεχόταν τα πυρά των συναδέλφων του στη Ρίγα, ένας συνομιλητής του πρωθυπουργού στην Αθήνα μού εκμυστηρευόταν: «Εγώ του το είπα. Αν δεν φύγει, συμφωνία δεν έχουμε». Σύμφωνα με το Reuter, χθες το βράδυ ο Βαρουφάκης έμεινε μακριά από τους συναδέλφους του, είναι εντελώς απομονωμένος.
Το θέμα του αν είναι κατάλληλος να οργανώσει αυτή τη διαπραγμάτευση δεν τίθεται για πρώτη φορά. Έχει τεθεί και τον Φεβρουάριο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας πρακτικά τον υποκατέστησε. Στη συνέχεια ο Ιρλανδός υπουργός Οκονομικών Μάικλ Νούναν, ένας άνθρωπος εξαιρετικά χαμηλών τόνων, ανακοίνωσε ότι παραδίδει τις διαπραγματεύσεις στον Δραγασάκη, κάτι που το Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει. Τις σχετικές τεχνικές συζητήσεις ανέλαβε στη συνέχεια ο κ. Χουλιαράκης, ένας από τους λίγους ανθρώπους μαζί με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού Παππά και Κιντώνη που οι Ευρωπαίοι λένε ότι μπορούν να συνεννοηθούν. Έπειτα εμφανίσθηκε και πάλι ο κ. Βαρουφάκης με τον κ. Θεοχαράκη να αντικαθιστά τον κ. Χουλιαράκη στο Euroworking group(EWG).
Τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης που αφορούν το υπουργείο του κ. Βαρουφάκη είναι τα πιο καθυστερημένα χρονικά. Και να γιατί:
  • Οι κατάλογοι των μέτρων που πρότεινε στους θεσμούς και τα κοστολογούσε 6-7 δισ., υπολογίζεται ότι δεν θα φέρουν πάνω από 1-1.2 δισ. ευρώ.
  • Το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται για το 2015 σε 4 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, εκτός από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, δεσμευθεί σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Το κενό αυτό εμφανίζεται με ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%. Αν αυτό ανεβεί στο 3%, το κενό γίνεται 6,5 δισ.
  • Ο κ. Βαρουφάκης ήταν αρμόδιος για την οργάνωση των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων. Αντιπρόσωποι υπουργείων και υπηρεσιών (και όχι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας) είναι εξαγριωμένοι από την έλλειψη συντονισμού, προεργασίας και πλαισίου στο οποίο θα κινούνταν σε αυτές τις συζητήσεις. «Ήταν σαν να μην έχουμε διαπραγματευτικό κέντρο» μου είπε ένας υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έχει εμπειρία και από παλιότερες διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Τσίπρας δυσκολεύεται να αποδεχθεί τις εισηγήσεις για την αποπομπή του κ. Βαρουφάκη, παρά το γεγονός ότι συμμερίζεται αρκετά από εκείνα που του επιρρίπτονται. Ίσως θα μπορούσε να τον διευκολύνει ο υπουργός που δεν είναι πια χρήσιμος για τη χώρα του, την κυβέρνησή του και τη διαπραγμάτευση που υπηρετεί.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες