Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Σκληρή κριτική στην «Επιτροπή Αλήθειας» για το χρέος

Δριμύτατη κριτική για τη σύνοψη της «Προκαταρκτικής Εκθεσης» που δημοσιοποιήθηκε χθες, από την Επιτροπή Αλήθειας για το δημόσιο χρέος ασκεί ο πρόεδρος της «Δράσης» Θόδωρος Σκυλακάκης, χαρακτηρίζοντάς τη σύνοψη που δημοσιοποιήθηκε παραπλανητική. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η κατ’ ευφημισμόν ονομαζόμενη «Επιτροπή Αλήθειας» για το δημόσιο χρέος δημοσιοποίησε χθες, σύνοψη της προκαταρκτικής έκθεσης, 2.545 λέξεων, χωρίς ούτε έναν συγκεκριμένο αριθμό με την οποία επιχειρεί να παραπλανήσει χονδροειδώς τον ελληνικό λαό παραλείποντας το πλέον ουσιώδες στοιχείο για τη δημιουργία του χρέους. Οτι δηλαδή από το 2001 ώς το 2009 το ελληνικό κράτος ξόδεψε 826 δισ. ευρώ και εισέπραξε 691 δισ. ευρώ (δαπάνες και έσοδα Γενικής Κυβέρνησης). Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της «Δράσης», το κράτος ξόδεψε 135 δισεκατομμύρια περισσότερα από όσα εισέπραξε, στοιχείο που δεν αναφέρεται πουθενά. Πουθενά δεν αναφέρεται επίσης, ότι στα 9 αυτά χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, η Βουλή ψήφιζε κάθε χρόνο έλλειμμα κατά μέσο όρο 1,4% του ΑΕΠ και το τελικό απολογιστικό έλλειμμα που υλοποίησε το ελληνικό κράτος ήταν κατά μέσο όρο 7,4% του ΑΕΠ. Δηλαδή η υπέρβαση μόνο, που γινόταν χωρίς την έγκριση της Βουλής (6% του ΑΕΠ ή 4 ΕΝΦΙΑ ετησίως), ήταν διπλάσια κατά μέσο όρο από το μέγιστο επιτρεπτό όριο της συνθήκης του Μάαστριχτ. Αντ’ αυτών, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην ευρωβουλευτής, στο σχετικό κεφάλαιο αναγράφονται αστείες δικαιολογίες όπως ότι οι δημόσιες δαπάνες δεν ήταν υπέρμετρες γιατί «παρέμεναν χαμηλότερες από τις δημόσιες δαπάνες άλλων χωρών της Ευρωζώνης». Παραλείπει τέλος να αναφέρει ότι τα απολογιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος στα 9 αυτά χρόνια αναθεωρήθηκαν, μετά την επίσημη ετήσια ανακοίνωσή τους, 70 φορές, τις 68 από αυτές προς τα πάνω.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η Επιτροπή της κ. Κωνσταντοπούλου δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση. Είναι το τελικό δείγμα μιας εποχής κατά την οποία το ψεύδος και η ελαφρότητα υποκαθιστούν την αλήθεια και τον ρεαλισμό. Γιατί όταν συνέβαιναν όλα αυτά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ελληνικής κοινωνίας, είτε οι θεσμικά προβλεπόμενοι (Κοινοβούλιο, δικαιοσύνη), είτε οι βασιζόμενοι στις ευρύτερες συλλογικότητες (τέταρτη εξουσία, συνδικάτα, επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα), απέτυχαν να εμποδίσουν ή να αποκαλύψουν έστω αυτή την απίστευτη δημοσιονομική εκτροπή. Κι ακόμα και τώρα, που έχουν περάσει 5 χρόνια που πληρώνουμε τη χρεοκοπία στην οποία οδήγησε η δημοσιονομική εκτροπή, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν την τόλμη να μιλήσουν για το τι πράγματι συνέβη.

Αντίθετα, σημειώνει ο πρόεδρος της «Δράσης», καταδιώκεται (και δικαστικά) ο πρώτος άνθρωπος που καταγράφει αντικειμενικά την πραγματικότητα, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Ο λόγος είναι απλός.

Η τεράστια αυτή αποτυχία είναι τόσο επώδυνη που κανείς δεν θέλει να την αντικρίζει σε όλη της την ανατριχιαστική έκταση. «Γιατί είναι ο καθρέπτης μιας τραγικής συλλογικής αυτοκαταστροφής» αναφέρει χαρακτηριστικά, για να επισημάνει ότι η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να χτιστεί στηριζόμενη πάνω στο επονείδιστο ψεύδος και την επονείδιστη παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Η ανάκαμψη, η ανάπτυξη και η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς μας μπορεί να οικοδομηθούν μόνο με βάση την αλήθεια, καταλήγει ο πρόεδρος της «Δράσης».


Καθημερινή .19.6.1.5

1 σχόλιο:

afotistosfilellin είπε...

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/ANIMvasicomunicanti.gif
Η ερμηνεια του ειναι περιπου η εξης

1. Στο δοχειο αριστερα σε κανονικες συνθηκες η σταθμη του νερου ειναι ιδια με αυτου δεξια (συγκοινωνουντα δοχεια)
ομως ο ογκος του δοχειου δεξια ειναι διπλασιος απο το δοχειο αριστερα (απολαβες κρατικοδιατιων ελ. επαγγελματιων, μισθοι ΔΥ, ΔΕΚΟ,… εναντι Υπαλληλου ΙΤ) χωρις τα τυχερα και μαυρα.

2. Μετα τις περικοπες λ.χ. 50% το δοχειο αριστερα εχει μολις το 1/4 του ογκου του δεξιου δοχειου.
3. καθε προσπαθεια για την περεταιρω αυξηση της σταθμης προσκρουει οτι εχει επιτευχθει δυναμικη ισορροπια τρομου, δηλ. ολο το νερο που πεφτει στο αριστερο δοχειο χανεται απο την τρυπα (για τοκους κια ισως χρεωλυσια) .
4. Το προβλημα θα επιδεινωθει αν η πλαινη τρυπα «κατεβασει» την σταθμη εκροης με αποτελεσμα το αριστερο δοχειο να τεινει να φτασει στο μισο απο οτι ειναι σημερα, ενω το δεξιο δοχειο θα εχει παλι τον διπλασιο ογκο σε συγκριση με το αριστερο.

Αρα ειναι εντελως λαθος η εκφραση το χρεος ειναι βαρελι χωρις πατο..

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες