Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Αντ. Μανιτάκης: «Αυθαίρετες, αθρόες, οριζόντιες απολύσεις είναι περιττές»


 Θα εφαρμοστεί ο κώδικας δημοσίων υπαλλήλων, διαβεβαίωσε στην Βουλή. Σκληρή απάντηση στον Αλέξη Μητρόπουλο.
«Δεν νομοθετούμε σε μια ιδανική, έρημη πολιτεία. Έχουμε πόλεμο. Είναι δυνατόν να μιλάμε και να ενεργούμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι περνάμε αυτή την μεγάλη κρίση, ενώ διακυβεύεται η υπόσταση του κράτους μας, ενώ δεν είχαμε μια αποτελεσματική διοίκηση; Ζούμε στο ίδιο καράβι και αντί να προφητεύουμε δεινά, που δυστυχώς δεν αποκλείω, με ιδρώτα και αγωνία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες και διακυβεύοντας την προσωπική μου ιστορίαΘα κριθώ και εγώ αργότερα, όπως όλοι μας. Όμως δεν βοηθάνε τον κοινό στόχο να σώσουμε ότι μπορούμε να περισώσουμε»
«Αυθαίρετες, αθρόες, οριζόντιες απολύσεις είναι περιττές. Δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα. Θα εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο Κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης η οποία τον κατηγόρησε ότι «υπερασπίζεται το καθεστώς των απολύσεων και το εξωραίζει». Ο υπουργός είπε ότι «υπάρχουν τέσσερις λόγοι απολύσεων που προβλέπονται για τους δημοσίους υπαλλήλους και ισχύουν από το 1951». «Αυτούς θα εφαρμόσω αν χρειαστεί, με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και επιτρέπει το Σύνταγμα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλουμε το κακό των δημοσίων υπαλλήλων».

Επίσης, δήλωσε ότι δεν αμφισβητείται η νομιμότητα και η συνταγματικότητα όσων προσελήφθησαν και θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, επισημαίνοντας ότι το μέτρο της κινητικότητας είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να αποφευχθούν οριζόντιες πολιτικές στη δημόσια διοίκηση και ένα εργαλείο για τον εξορθολογισμό της. Μάλιστα επανέλαβε ότι «δεν έχω απολύσει ούτε έναν δημόσιο υπάλληλο και δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου σε καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου».
«Όσο πιο γρήγορα επιδιώξουμε το πρώτο κύμα κινητικότητας, τόσο πιο γρήγορα θα καλύψουμε επιτακτικές ανάγκες που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση και τόσο πιο γρήγορα οι υπάλληλοι θα βγουν από το καθεστώς διαθεσιμότητας και της πρόσκαιρης μείωσης του μισθού τους», ανέφερε, εξάλλου, σημειώνοντας ότι το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί σε υπηρεσίες που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ο κ. Μανιτάκης δέχθηκε σκληρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία δια στόματος των κκ. Αλ. ΜητρόπουλουΝ. Βούτση και της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου τον κατηγόρησε ότι «βαφτίζει τις απολύσεις κινητικότητα» και ότι παρά τα όσα έχει γράψει ως συνταγματολόγος ακόμα και μέσα στο 2010 κατά των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, τώρα «υπερασπίζεται το καθεστώς των απολύσεων και το εξωραίζει, αποκρύπτοντας αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα».
«Δεν νομοθετούμε σε μια ιδανική, έρημη πολιτεία. Έχουμε πόλεμο. Είναι δυνατόν να μιλάμε και να ενεργούμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι περνάμε αυτή την μεγάλη κρίση, ενώ διακυβεύεται η υπόσταση του κράτους μας, ενώ δεν είχαμε μια αποτελεσματική διοίκηση;», απάντησε στα παρά ο κ. Μανιτάκης, τονίζοντας ότι «ζούμε στο ίδιο καράβι και αντί να προφητεύουμε δεινά, που δυστυχώς δεν αποκλείω, με ιδρώτα και αγωνία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες και διακυβεύοντας την προσωπική μου ιστορία». «Θα κριθώ και εγώ αργότερα, όπως όλοι μας. Όμως δεν βοηθάνε τον κοινό στόχο να σώσουμε ότι μπορούμε να περισώσουμε», είπε.
Υπερασπιζόμενος πλήρως την ακολουθούμενη πολιτική, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε κατηγορηματικά: «Συμμερίζομαι πολιτικά τις συλλογικές αποφάσεις, δεν θέλω να διαχωρίσω τις προσωπικές μου θέσεις και ευθύνες» και πρόσθεσε ότι «αυτά που θέλω να κάνω -και γίνεται με συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης- αποβλέπουν στο να δημιουργήσουμε ένα λιθάρι στον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης». Και κάλεσε την αντιπολίτευση «να μην θυσιάζει στον βωμό της διαθεσιμότητας την όλη διοικητική μεταρρύθμιση».  Αναφορικά δε με την δρομολογούμενη αξιολόγηση δομών και προσωπικού, διαβεβαίωσε ότι «θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια».

Σχεδόν 400.000 λιγότερους δημόσιους υπάλληλους θα έχει η χώρα στο τέλος του 2012 σε σχέση με τον όγκο του δημόσιου τομέα το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, εξήγησε ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι νέες συνταξιοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τις 40.000 (!) και πρόσθεσε «το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν σχεδόν 1 εκατομμύριο. Σήμερα ανέρχονται σε 640 χιλιάδες. Αν υπολογίσουμε ότι εως το τέλος του έτους οι συνταξιοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τις 40.000 τότε και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα είναι περισσότεροι από 600.000».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μανιτάκης είπε ότι «έχει καλυφθεί και η διατύπωση για 150.000 απολύσεις που είχε γίνει το 2010» ενώ τόνισε ότι «έως σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μια απόλυση. Εγώ δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου ούτε σε μια απόλυση». Επιπροσθέτως, τα νέα αριθμητικά δεδομένα αποδεικνύουν – σύμφωνα με τον υπουργό –«πόσο αναγκαία είναι η ανακατανομή του προσωπικού και να αξιοποιήσουμε με τα χρήματα που διαθέτουμε τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι περιορισμοί στις προσλήψεις υπάρχουν. Δεν είναι η αναλογία που δεν μας επιτρέπει προσλήψεις αλλά τα έσοδα». Πέραν αυτών ο κ. Μανιτάκης παραδέχθηκε ότι η τρόικα είχε ζητήσει 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις υπαλλήλων, όμως με τις επίμονες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης αποφεύχθηκαν. Σημείωσε δε ότι « Το μέτρο της κινητικότητας είχε στοιχεία σχετικής αυθαιρεσίας αλλά ήταν το λιγότερο οδυνηρό και άδικο από οποιοδήποτε άλλο. Ηταν αναγκαίο να το πάρουμε γιατί ηταν προαπαιτούμενη ενέργεια. Αυτή η ενέργεια κατέληγε σε 2.000 υπαλλήλους να μπουν σε σχήμα της κινητικότητας. Αυτό προσπάθησα να κάνω σεβόμενος αναγκαιότητα στιγμής και τις υποχρεώσεις που είχαμε. Δεν θέλω να πω για τις 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις που υπήρχαν το 2012».

«Η δημοσιονομική κατάσταση επιβάλλει μη προσλήψεις το 2013»

Επιπλέον, ο υπουργός υποστήριξε τον θεσμό της κινητικότητας εξηγώντας ότι « δεν αποτελεί συγκυριακή πολιτική όπως εμφανίζεται σήμερα. Υπήρξε εντύπωση ότι ο δημόσιος υπάλληλο δεν μετακινείται. Μέχρι τώρα η κάλυψη των κενών θέσεων γινόταν με προσλήψεις   ημετέρων. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν λιμνάζοντες. Η κινητικότητα όμως σήμερα είναι αναγκαία και για έναν ακόμα λόγο. Η δημοσιονομική κατάσταση επιβάλλει μη προσλήψεις το 2013. Οι συνταξιοδοτήσεις το 2012 θα ξεπεράσουν τις 30.000. Συνεπώς η κινητικότητα προβλέφτηκε ως η μόνη με δύο στόχους Μη αθρόες και άκριτες απολύσεις και εξορθολογισμός της διοίκησης.

Ενημέρωσε ότι οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόσθεσε πως « Οι ένστολοι που απασχολούντα σε διοικητικά καθήκοντα θα πάνε στις μονάδες τους. Θα καλυφθούν κενά σε διοικητικούς υπαλλήλους στην παιδεία και στον ΕΟΠΥΥ ενώ τόνισε ότι «Καμία μετακίνηση δεν θα  είναι ρουσφετολογική. Οι μετακινήσεις θα έχουν  όλα τα εχέγγυα που απαιτούνται. Θα υπάρχει ένας εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ, ένας από το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης και ένας από το υπουργείο οικονομικών».

Σκληρή απάντηση στον Αλέξη Μητρόπουλο

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί η έκρηξη του κ. Μανιτάκη μετά τις επίμονες παρεμβάσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου περι επικείμενων απολύσεων. Συγκεκριμένα ο υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητρόπουλο είπε: «δεν θα απολογηθώ για το Μνημόνιο αλλά για όσα έκανα εγώ. Δεν έχει γίνει ούτε μια απόλυση και πραγματικά απορώ γιατί τόση χαρά και προθυμία να απολυθούν. Μήπως είστε δικηγόρος της τρόικας;». Ο κ. Μητρόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να ανακαλέσει επικαλούμενος την αντιδικτατορική του δράση!

πηγή: ΒΗΜΑ, Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες